Island in the sun beskriver sig som festivalen ”där ett dopp i havet efter en svettig konsert är en självklarhet”. Foto. Sebastian Höglund.

Sista året för popfestival på Åland

I sex år har indiepopfestivalen Island in the sun lockat tusentals besökare ut till natursköna Jurmo. Ändå blir årets arrangemang det sista.

Island in the sun beskriver sig som festivalen "där ett dopp i havet efter en svettig konsert är en självklarhet". Sedan 2008 har man hållit till på ön Jurmo ute i Skärgårdshavet. Bakom arrangemangen står frivilliga krafter från både Sverige och Finland. Festligheterna har lockat tusentals besökare med artister som Slagsmålsklubben, The Concretes och Frida Hyvönen. I år är det ändå sista gången festivalbåten anlägger Jurmo gästhamn. Festivalledningen meddelar att beslutet togs eftersom arrangörerna vill pröva nytt och sluta medan man är på topp.

– Alla vi som är med och ordnar festivalen har blivit äldre och har därför allt mindre tid. Vi har gjort det här ideellt i sex år nu. Det är dags för något annat. Man ska sluta medan det fortfarande är roligt, säger Martina Elm, arrangör och marknadsföringsansvarig.

Det ter sig som en rejäl logistisk utmaning att flytta en hel festival ut i skärgården, vad har varit svårast?

– Att arrangera en festival så här är otroligt arbetskrävande med mycket logistisk planering. Men det är också vad som gör alltihop så magiskt. Väl framme är man som i en bubbla, fast på världens vackraste plats. Visst vore till exempel resorna betydligt enklare om vi hade haft festivalen i Mariehamn men det hade inte varit samma sak då.

Bakom festivalen står föreningen Brändö populärmusikgrupp rf vars uppdrag är öka kultur– och musikutbudet i skärgården. Ordförande Ulrika Navier menar att man fortsättningsvis avser arrangera andra typer av verksamhet även om festivalen nu läggs ner. Klubbar ser hon som en möjlighet. Men någon ny festival finns inte i sikte just nu.

Mormor i öltält

Island in the sun är en rätt ovanlig företeelse när det kommer till svensk-finskt samarbete. Trots en restid på över fjorton timmar från Stockholm och lite färre från Helsingfors har här samlats tusentals svensk- och finskspråkiga unga. En kul blandning, kommenterar Navier.

Hur har ortsborna tagit emot festivalen?

– Vi för en tydlig dialog och har fått mycket hjälp av dem. Många deltar också som publik. I fjol hade vi en 80-årig mormor som hängde i öltältet. De flesta känner uppenbart sorg över att festivalen ska sluta. Det kommer att fällas både en och två tårar har jag på känn, säger Elm.

Bägge har flera starka minnen från de sex åren. Navier minns speciellt första året när hon och teamet bestämde sig för att starta festivalen trots att allihop saknade erfarenhet från tidigare.

– Jag var 23 år och hade ingen aning om hur man gör. Huvudsaken var att det skulle vara billigt att komma hit då alla andra festivaler var så dyra. Känslan när förbindelsebåten kom med de första besökarna minns jag också. Det var fantastiskt.

Vad kan man se fram emot under helgen?

– Vi kommer att göra det här sista året så speciellt som möjligt och har aldrig haft en bättre lineup med bland annat Gnucci, Kristian Anttila och Burning Hearts. Vidare utlovas en hel del överraskningar. Dessutom lockar vi med bastu och havsbad. Här finns ingen kebab som festivalmat. Bara gubbar som steker abborre, skrattar Elm.

Kommer det att ordnas popfestival på Jurmo igen?

– Inte av oss, som det ser ut nu. Men jag hoppas verkligen att någon annan vill fortsätta.

Island in the sun inleds i dag och pågår till söndag på Jurmo. Biljetter och färdbeskrivning finns att köpa på islandinthesun.nu