Henrik Brandt, vd för Royal Unibrew, kommer i framtiden att samarbeta med Tom von Weymarn och Bertel Langenskiöld. Foto: Lehtikuva/Kai Gustafsson.

Släkten tillbaka som Hartwall-ägare

Danska Royal Unibrew köper upp Hartwall Ab. Hartwallsläktens investeringsbolag Hartwall Capital blir näst största ägare.

– Vi tror att det här är en bra investering och vi har förväntningar på direkt avkastning, säger Tom von Weymarn, Hartwall Capital Ab:s styrelseordförande.

Släkten Hartwall ägde Hartwall fram till 2002 då det fusionerades med Scottish & Newcastle. 2008 sålde släkten sina aktier i Scottish & Newcastle, då Hartwall gick över i Heinekens ägo.De senaste åren har Hartwall kämpat i motvind. 2010 lades bryggeriet i Torneå, som tillverkade Lapin Kulta, ner och produktionen flyttades till Lahtis.

– Lapin Kultas utveckling har inte varit så trevlig. Vi hoppas kunna ta tillbaka den del av marknaden som Hartwall har förlorat under de senaste åren, säger Hartwall Capitals vd Bertel Langenskiöld.

Royal Unibrew köper Hartwall av Heineken för cirka 450 miljoner euro. Största delen finansieras med hjälp av lån, men Hartwall Capital kommer att stå för kring 80 miljoner euro. I samband med affären blir Hartwall Capital Ab näst största ägare i Royal Unibrew med en andel på nästan tio procent.

Garanterar inga jobb

Konsumtionen av läskedrycker och öl har sjunkit de senaste åren. Många väljer att dricka vin i stället och en höjd sockerskatt kan påverka läskedrycksförsäljningen negativt.

– Efter 27 år som vd vet jag att jag inte kan garantera jobb. Vi måste göra företaget så konkurrenskraftigt som möjligt, säger Henrik Brandt, vd för Royal Unibrew.

Pertti Hernesniemi, huvudförtroendeman för Hartwalls enhet i Helsingfors, säger ändå att affären minskat den osäkerhet bland de anställda som hängt i luften sedan början av året då Heineken meddelade att Hartwall är till salu.

– Saneringspolitiken har drivits till sin gräns. Flera uppsägningar är inte lönsamt. Nu behövs innovation, vi måste sälja mera, säger Hernesniemi.

Hernesniemi berättar att han efter en karriär på 37 år vid företaget har ett starkt ­förtroende för släkten Hartwall.

– Vi var i goda händer på den tiden då Hartwallsläkten var ägare och jag tror att affären motiverar Hartwalls anställda, säger Hernesniemi.

Danska ägare

Henrik Brandt beskriver det danska företaget som starkt på lokala marknader i en globaliserad värld.

– Hartwall kommer att fungera som en självständig enhet med lokalt beslutsfattande. Hartwall kommer att styras som ett samarbete mellan oss och den lokala förvaltningen, säger Henrik Brandt.

Släkten Hartwall är inblandad i affären, men med en aktieandel på tio procent är möjligheterna att påverka begränsade.

– Vi kan endast fungera som rådgivare. De egentliga besluten fattas av Royal Unibrew, säger Tom von Weymarn.

Hartwall Capital har tidigare främst investerat i inhemska företag. von Weymarn tror ändå inte att det är riskfyllt att investera utomlands.

– Hartwall Capital har länge haft en nationell prägel, men det är hög tid att vi breddar portföljen för att inte vara lika beroende av den finska marknaden, säger von Weymarn.