Enligt Säkerhets- och kemikalieverket granskning låg containrarna för nära en lagerbyggnad då myndigheten granskade anläggningen i september 2012. Foto: Keski-Suomen Pelastuslaitos.

Forcit misstänks för flera brott

Polisen utreder om Forcit brutit mot bestämmelserna vid hanteringen av explosiva varor och begått arbetarskyddsbrott. Trycket på Forcits avfallsdepå i Vihtavuori har ökat då kunderna blivit fler.

Mellersta Finlands polisinrättning har inlett en förundersökning om riskerna på Forcits fabriksområde i Vihtavuori efter den farosituation som uppstod då en container överhettades. Möjliga brottsrubriceringar är brott mot bestämmelserna om explosiva varor, ovarsam hantering eller arbetarskyddsbrott.

Enligt polisen finns det anledning att misstänka att det funnits för mycket sprängämnesavfall på avfallsområdet. Dessutom har Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) vid en granskning hösten 2012 anmärkt att det inte är lagligt att förvara containrar bredvid en lagerbyggnad.

Då Hbl når Forcits vd Ulf Sjöblom, har han ännu inte hört om brottsrub­riceringen och vill inte kommentera saken.

I dag kommer Tukes utredningsgrupp att starta sin egen utredning. Den tre personer stora gruppen leds av överingenjör Kirsi Levä.

– Målsättningen är att utreda vad containern på avfallsområdet innehöll, varifrån den kommit och hur man förvarar containrar, säger Levä.

Innehållet fortfarande okänt

Orsaken till att en kubikmeter stor och halvfull container som vägde hundra kilogram började ryka är ännu oklar. Under gårdagen gick polisen igenom innehållet tillsammans med Forcit.

– Vi går igenom containern med matsked så att vi inte missar något. Det går långsamt, säger riskhanteringschefen Matti Vähäpassi som hoppas på att laboratorieundersökningarna ska klargöra vad som egentligen hände.

Tukes utredning ska vara klar den 25 oktober.

Arbetet på fabriken är redan i full gång, men Forcit fortsätter övervaka containrarna. Forcits styrelse får för sin del avbryta semestern för ett extrainsatt styrelsemöte. Juhani Kaskeala, före detta kommendör för försvarsmakten, en av bolagets sju styrelsemedlemmar, säger att allt ska utredas grundligt.

– Vi ska ha ett styrelsemöte i dag eller på måndag morgon. Vi ska ha en fullständig rapport från vd:n och de ansvariga gällande olyckan, säger Kaskeala.

Kraftig expansion

Under de senaste åren har Forcit, som är Nordens största sprängämnestillverkare, expanderat kraftigt. Bolaget har ökat sin omsättning från 69 miljoner euro till 89 miljoner euro mellan 2010 och 2012.

Framgången beror främst på den växande gruvindustrin i Finland och Sverige och att det svenska dotterbolaget fått en bra marknadsandel.

På hemmaplan har man ändå valt att skära ner personalen med 20 personer på fabriken i Hangö, vilket i går fick Industribranschernas fackförbund att kritisera Forcit för att pruta på säkerheten. Ulf Sjöblom håller inte med.

– De här två sakerna har inget med varandra att göra. Den tillväxten som vi har haft är på emulsionssprängämnen och det vi tillverkar i Hangö är traditionella patronerade sprängämnen där vi fram till i år har haft en minskning. Det går inte att jämföra den totala tillväxten med produktionen i Hangö, säger Sjöblom.

Avfallet kommer främst från inhemska gruvkunder och entreprenörer men också från Sverige.

I och med de ökade produktionsvolymerna trycker på avfallsplatserna ökat.

– Det är det som gjort att problemet uppstått, vi har fått mer avfall då vi expanderat men vår kapacitet är begränsad. Lite överraskande har vi problem då det samlats här i och med expansionen, säger Vähäpassi.

Enligt Vähäpassi har företaget ändå utökat sin kapacitet i samband med nya beställningar.