Arbetare protesterade utanför det grekiska parlamentet i går. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Louisa Goulimaki

Generalstrejk i Grekland på tisdag

De största grekiska fackförbunden har utlyst en 24 timmars generalstrejk till tisdag den 16 juli. Förbunden protesterar mot de senaste nedskärningarna inom den offentliga sektorn som regeringen har aviserat.

Regeringen planerar att skära ned tusentals jobb för att tillfredsställa internationella lånegivare.

Strejken den 16 juli kan sammanfalla med en omröstning i parlamentet om de villkor som den grekiska regeringen gått med på för att få mer hjälp av EU och Internationella valutafonden IMF.

– Regeringen och lånegivarna måste slutligen inse att vi är människor, inte siffror, sade landets största fackförbund inom den privata sektorn, GSEE.

– Vår kamp kommer att fortsätta och kommer att intensifieras så länge som beslutsfattarna insisterar på att driva folk i fattigdom.

Arbetslösheten uppgår till nästan 27 procent, vilket är dubbelt så mycket som genomsnittet i eurozonen.

GSSE och det största fackförbundet inom den offentliga sektorn ADEDY har strejkat upprepade gånger sedan Grekland kastades in i skuldkrisen i slutet av 2009.

Tusentals offentligt anställda har marscherat i Aten denna vecka.

ERT sänder igen

På onsdagen tillkännagav regeringen att rundradiobolaget ERT börjar sända igen, exakt en månad sedan bolaget stängdes för att spara pengar.

– ERT:s sändningar återupptas i kväll eller i morgon bitti. De kommer främst att bestå av dokumentärer och nyheter från nyhetsbyråer, sade PantelisKapsis, biträdande minister ansvarig för statlig tv.

Regeringens dramatiska beslut att stänga ERT den 11 juni – som drabbade över 2 600 anställda – chockade nationen och höll på att fälla regeringen.