Vihtavuoriborna Hanna Veander och hennes 10 månader gamla son Väinö utanför skolan i Laukas där en evakueringscentral upprättades. Foto: Lehtikuva/Janne Nousiainen

De evakuerade i Laukas får återvända hem

Med hjälp av en robot lyckades räddningsverket kyla ner den rykande avfallscontainern på företaget Forcits fabriksområde i Vihtavuori.

Invånarna i Vihtavuori i Laukas tvingades evakuera sina hem i dag på grund av risk för en explosion. Evakueringen tog slut på kvällen kring klockan 20.30.

Explosionsrisken berodde på en avfallscontainer som börjat ryka på Forcits sprängämnesfabrik. På kvällen lyckades myndigheterna till slut flytta containern till en tryggare plats. Sent på kvällen var det fortfarande oklart vad containern innehöll.

– Orange vätska har läckt ur containern. Vi har tagit prover på det, sade jourhavande brandchefen Pauli Nurminen på en presskonferens.

Alla evakuerades

Familjen Veander, som bor strax vid gränsen till säkerhetsområdet, var tvungna att fly från sitt hem för säkerhets skull.

– Vi hjälpte till med att få iväg grannens barn från området eftersom föräldrarna inte fick återvända, säger Hanna Veander.

Katri Valkonen räddade sin släktings hund och katt. Margit Valkonen, som var ute på ärenden, måste stanna vid säkerhetsområdets gräns för att vänta.

På evakueringscentret i en skola i Laukas var stämningen lugn. Invånarna var mest rädda för att explosionen skulle förstöra deras hem och egendom.

150 ton sprängämnen

Vihtavuori centrum evakuerades efter att en avfallscontainer började ryka vid en sprängämnesfabrik på tisdagskvällen. Under natten blev situationen värre.

Den rykande containern var en kubikmeter och befann sig i ett led med 200 andra containrar. Strax intill fanns ett lager med 40 ton sprängämnen. I containern fanns avfall från sprängmedelstillverkning, men exakt vad det var visste man inte. Risken var att det skulle uppstå en kedjereaktion av explosioner som ödelägger hela området. Totalt fanns där 150 ton sprängämnen.

Området kring sprängämnesfabriken är cirka 300 hektar och inrymmer sprängämnestillverkarna Eurenco, Nammo och Forcit.

Experter uppskattar att ifall explosionen hade skett med full kraft skulle en tryckvåg ha nått 1,3 kilometer bort.

Handräckning av Försvarsmakten

Natten till onsdagen begärde räddningsverket och polisen handräckning av garnisonen i Keuru. Man fick också tillgång till en privat fjärrstyrd helikopter, som kunde fota området. Senare fick man även tillgång till Försvarsmaktens robot.

Med hjälp av roboten kunde man skjuta hål i containerns övre del så att trycket lättade. Samtidigt kunde man spruta in vatten som kylde ner temperaturen. På kvällen blev det till slut möjligt att flytta containern till ett tryggare ställe.

Största delen av invånarna lämnade självmant sina hem och tog sig till bekanta eller släktingar. Cirka 50 personer stannade på evakueringscentren i skolan eller på ett dagssjukhus.

Laukas kommun bjöd på varm mat och förberedde sig på att inhysa de evakuerade.

Vägar hade avspärrats inom området. På plats fanns ungefär 30 poliser och lika många beväringar.