Så här ser planerna ut för det 838 meter höga bygget. Bild: Broad Sustainable Building. KLICKA FÖR ATT SE HELA BILDEN

Kinesiskt bygge ska bli en vertikal stad

Jätteprojektet Sky City i Changsha i sydöstra Kina vill bli högst, miljövänligast och snabbast i världen.

Sky City ska – som namnet säger – inte bli bara en byggnad utan en stad. Det säger åtminstone byggföretaget Broad Sustainable Building (BSB), som inte verkar vara rädda för utmaningar. Planen var att bygga en 666 meter hög skyskrapa på 90 dagar av färdiga element.

Men det ville inte staden Chang­shas myndigheter gå med på – de ville i stället att BSB skulle sätta staden på världskartan genom att bygga världens högsta byggnad. Lydigt justerades planen uppåt med 172 meter och så fick företaget bygglov.

Ursprungligen skulle byggstarten ske i november 2012. Redan då meddelade företaget att byggandet skulle ta 210 dagar i stället för 90. 120 dagar ska färdigställandet av elementen och grundarbetena ta, men själva byggandet hoppas företaget fortfarande få undanstökat på 90 dagar.

Efter att byggstarten skjutits upp i etapper meddelade företagets vd Zhang Yue på en konferens i juni att byggandet inleds i augusti, enligt nyhetssajten Emirates 24/7. Planen är att tornet ska stå färdigt i mars 2014.

Mest bostäder

Det enorma tornbygget ska ha 202 våningar och 1,05 miljoner kvadratmeter golvyta. Största delen av ytan ska vara bostäder för 4 400 familjer eller 17 000 personer. Över 50 gemensamma gårdsplaner ska ge invånarna möjlighet till förströelse utan att de behöver lämna huset: simbassänger, parker, tennisplaner och basketplaner har planerats in.

Dessutom ska det finnas skolor, kontor, ett sjukhus, teatrar, hotell och stora vertikala odlingsytor. Byggnadens 104 hissar ska se till att människor har lätt att röra sig i det massiva bygget.

Enligt planerna ska byggnaden klara av en jordbävning som når upp till 9,0 på richterskalan, vara brandsäker i upp till tre timmar och ha tio nödutgångar.

Kritikerna är inte övertygade. Brandkårernas möjligheter att klara en brand i ett så högt torn ifrågasätts, liksom också den tid det tar för hissarna att transportera personer från de högsta våningarna i tornet. Nödhjälpen hinner inte fram, säger de som tvivlar på projektet.

Också konstruktionens vindtålighet har ifrågasatts av experter som säger att den biten glömts bort i planeringen.

Ett problem som byggherren kan stöta på i slutskedet är att få tillräckligt många invånare. Många experter varnar för att fastighetsbubblan i Kina snart kommer att spricka och att det redan nu finns mängder av tomma byggnader. Samtidigt flyttar miljoner kineser in från landsbygden varje år och megastäderna fortsätter att växa. Changsha hade 7 miljoner invånare 2010 – sannolikt en hel del flera nu tre år senare.

En egen sol

Sky City är bara ett av jätteprojekten som är på gång i Kina: i juni öppnades världens största byggnad New Century Global Center i Chengdu i provinsen Sichuan. I centrum för megabygget finns en 5 000 kvadratmeter stor konstgjord strand komplett med en egen konstgjord sol. Ett piratskepp, en medelhavsby, en skridskorink stor nog att ordna internationella tävlingar på hör till underhållningen, medan ett universitetskomplex, två shoppingcenter, flera hotell och kontorslokaler ska dra in pengarna.

Byggnaden är 500 meter lång, 400 meter bred och 100 meter hög. Golvytan är hisnande 1,7 miljoner kvad­ratmeter.

Videor
Se en trettiovånings skyskrapa byggas på 15 dagar. Klicka här!
Eller vill du hellre se en 15 vånings skyskrapa byggas på två dagar. Klicka här!

Källor: Emirates 24/7, Building Design +
Construction, Business Insider, The Verge,
Broad Sustainable Building, Sky City
Investment, Wikipedia.