Foto: AFP/Lehtikuva

Kritik för bin Ladin-misslyckande

"Vårdslöshet och inkompetens" gjorde att bin Ladin kunde gömma sig i nio år utan att bli upptäckt.

Det här skriver man i en pakistansk rapport som läckt ut till medier.

USA:s underrättelsetjänst CIA spårade Usama bin Ladin till staden Abbottabad, tolv mil norr om huvudstaden Islamabad, där han sköts ihjäl av USA:s specialstyrkor den 2 maj 2011. Det var en förödmjukande händelse för Pakistans regering, som ledde till spekulationer i omvärlden om att regeringen och landets underrättelsetjänst var inkompetent eller i maskopi med al-Qaida.

Skoningslös kritik
Regeringen tillsatte en juristkommission för att utreda vad som hänt. Ledande civila tjänstemän och företrädare för militären intervjuades, liksom bin Ladins tre änkor innan de deporterades till Saudiarabien. Men utredningens slutsatser hemlighölls tills tv-bolaget al-Jazira publicerade dem i måndags. Kritiken mot underrättelsetjänsten och militära myndigheter är skoningslös:

"Klandervärd vårdslöshet och inkompetens på nästan alla nivåer kan mer eller mindre slutgiltigt fastställas av vittnesmål", står det i rapporten. Kommissionen har inte funnit stöd för anklagelser om delaktighet men säger att det inte kan uteslutas.

Rapporten innehåller också ny information om bin Ladins liv sedan han flytt Afghanistan efter den USA-ledda invasionen 2001. Han kom till Pakistan 2002 och stannade vid gränsen till Afghanistan till augusti 2005 då han flyttade in i huset i Abbottabad. Samma år stängde den pakistanska underrättelsetjänsten ISI sin akt om jakten på al-Qaidaledaren. Utländska anklagelser om att bin Ladin befann sig i Pakistan slog regeringen ifrån sig.


Bar cowboyhatt
En av bin Ladins änkor berättar i rapporten att de stoppats för fortkörning i Swatdistriktet men att hennes make snabbt löst frågan med polismannen och att de sedan kört vidare. al-Qaidaledaren bar cowboyhatt när han rörde sig på den inhägnade gården i Abbottabad för att undgå upptäckt, säger hans änkor.