Foto: AFP-Lehtikuva / Ezra Shaw. Allt mer pekar på att ett pilotfel kan ligga bakom kraschen.

Skärpta krav efter dödlig flygkrasch

Flygbolaget Asiana planerar att låta piloterna träna mer på landningar efter flygkraschen i San Francisco.

Utredarna av lördagens flygkrasch i San Francisco har börjat fråga ut de fyra personer som arbetade i cockpit, bland dem flygplanets pilot. Allt mer pekar på att ett pilotfel kan ligga bakom kraschen, som tog två liv och skadade minst 182 personer. Till exempel var planets inflygningshastighet 190 kilometer i timmen tre sekunder före landning, mycket lägre än den rekommenderade lägsta hastigheten på 254 kilometer i timmen, enligt den amerikanska luftfartsmyndigheten NTSB.

Asiana har bekräftat att planets pilot höll på att utbildas på flygplanstypen Boeing 777. Andrepiloten, med mycket erfarenhet av Boeing 777, gjorde sin första dag som handledare under flygningen till San Francisco.

Asianas vd, Yoon Young-Doo, avfärdar dock att ett pilotfel skulle ha orsakat olyckan och säger att både förste- och andrepiloten är "mycket erfarna och kompetenta".

Fakta: Asiana Airlines och Boeing 777
  • Flygplanet som kraschade på San Franciscos flygplats var av typen Boeing 777 och tillhörde Asiana Airlines. Det är Sydkoreas näst största flygbolag, vid sidan av Korean Air.
  • Olyckan var Asianas första med dödlig utgång sedan 1993.
  • Boeing 777 är världens största tvåmotoriga plan och anses vara ett av världens säkraste jetplan.
  • De två omkomna i flygkraschen i San Francisco är de första passagerare som dött i en olycka med flygplansmodellen Boeing 777.
  • I januari 2008 inträffade en incident med ett Boeing 777-plan från British Airways, som landande utanför landningsbanan på Heathrowflygplatsen i London. Landningsstället slogs av och en person skadades allvarligt.

    Källor: Star Alliance, San Francisco Chronicle 

Flygbolaget planerar ändå att öka piloternas landningsträning i simulatorer. Samtidigt överväger Sydkorea att skärpa kraven för piloter som vill börjar köra en ny flygplansmodell, sade en regeringskälla.