Foto: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto. Tuomioja har i ett blogginlägg tagit upp utnämningen av kanslichefer.

Tuomioja vill att kanslicheferna blir utbytta med regeringen

Utrikesminister Tuomioja kan se att kanslicheferna väljs i samband med riksdagsval för att förhindra politisk utnämning.

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) föreslår på sin blogg att kanslicheferna, det vill säga de högsta tjänstemännen på ministerierna, skulle bytas ut i samma väva med regeringen. Enligt Tuomioja kunde kanslicheferna också vara politiskt valda.

– I Sverige och i Norge finns ett fungerande och tydligt system där varje minister har en politisk statssekreterare som byts ut samtidigt med regeringen. Statssekreteraren fungerar som ministeriets kanslichef med alla befogenheter och tjänstemannaansvar som posten inbegriper.

I Finland är kanslicheferna tjänstemän, som väljs för en 5–7 år lång period per gång. Utnämningen har ibland misstänkts vara av politisk karaktär, eftersom det är ministrarna som kommer med förslag.

Tuomioja stöder inte europaminister Alexander Stubbs förslag om att avskaffa statssekreterarna och ersätta dem med vice ministrar som skulle väljas bland riksdagsledamöterna.