Foto: EPA / Ahmad Yusni.

Israel ber USA fortsätta hjälpa Egypten

Israel har uppmanat USA att inte frysa biståndet till Egypten, rapporterar den israeliska dagstidningen Haaretz.

USA ger årligen 1,3 miljarder dollar (1 miljard euro) i bistånd till Egypten. Men enligt amerikansk lag måste allt militärt och ekonomiskt bistånd dras in i ett land om det utsätts för en militärkupp. USA har ännu inte beslutat om det ska betrakta avlägsnandet av Muhammed Mursi den 30 juni som en kupp.

Israel varnar för att dra in biståndet till Egypten. Det kan ha följder för Israels säkerhet och till och med undergräva landets fredsavtal med Egypten från 1979, säger en hög amerikansk tjänsteman till Haaretz.

Maratonsamtal till Washington

Enligt tidningen förde den israeliska ledningen maratonsamtal med Washington i helgen. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ringde upp USA:s utrikesminister John Kerry, försvarsminister Moshe Yaalon talade med sin amerikanske kollega Chuck Hagel och Israels nationella säkerhetsrådgivare YaakovAmidror rådgjorde med kollegan Susan Rice.

USA började bistå Egypten efter fredsavtalet mellan Israel och Egypten. Biståndet har fortsatt utan avbrott sedan 1979. Israel är rädd för att en ändring av den amerikanska politiken kan undergräva den egyptiska arméns vilja att följa avtalet.

En tjänsteman vid den israeliske premiärministerns kontor ville varken bekräfta eller dementera rapporten i Haaretz.

Sedan Mursi störtades har Netanyahu beordrat sina ministrar att låta bli att kommentera den pågående politiska krisen i Egypten.