Foto: Lehtikuva-AFP / Tiziana Fabi.

Costa Concordia-rättegång skjuts upp

Rättegången mot kaptenen för det kapsejsade italienska passagerarfartyget Costa Concordia hann knappt börja innan den blev uppskjuten på grund av juriststrejk.

Kaptenen Francesco Schettino — i medier kallad "Italiens mest hatade man" — misstänks för dråp efter att ha orsakat olyckan som kostat 32 människor livet. Han anklagas också för att själv ha lämnat fartyget innan passagerarna hade evakuerats och för att ha orsakat miljöförstöring. Totalt riskerar han 20 år i fängelse. Enligt medieuppgifter orsakades olyckan av att Schettino körde för nära land för att imponera på en kvinnlig gäst.

På väg in i rättegångssalen tog Schettino av misstag pressingången och blev omedelbart överhopad av journalister, som han viftade undan. Den förre kaptenen har bett att tv-kameror inte ska tillåtas i salen.

– Det här är ingen byfestival, det är en rättegång. Människor har dött och en man försöker förklara, sade han till tidningen Il Messaggero.

Efter bara några minuter sköts rättegången upp till den 17 juli på grund av en juriststrejk.

Costa Concordia-olyckan
  • Costa Concordia gick på grund den 13 januari 2012, samma dag som passagerarna hade påbörjat sin Medelhavskryssning.
  • Fartyget hade 4 229 personer från 70 länder ombord, varav 3 206 passagerare.
  • 32 personer — både passagerare och besättningsmän — dog.
  • Bärgningen påbörjades i maj 2012 och är ännu inte avslutad. Den beskrivs som den kanske svåraste, dyraste och mest tidsödande fartygsbärgningen någonsin.

    Källor: BBC, TT

Hundratals personer kommer att vittna i rättegången, som hålls i staden Grosseto, så nära den olycksdrabbades ön Giglio som möjligt.

En separat förhandling om strafflindring för fyra besättningsmän och en chef från rederiet ska hållas den 20 juli.

Artikeln har uppdaterats