Foto: Lehtikuva / Trond H. Trosdahl. Rymlingar orsakade att leveransen försenades.

Åländska bin rymde under leveransen

En leverans av åländska bin till Island blev minst sagt dramatisk. På vägen till Helsingfors rymde några och den försening det förorsakade ledde till att hälften dog.

De åländska bina är eftertraktade eftersom det dödliga Varroakvalstret ännu inte finns i landskapet. Därför köper islänningar samtliga sina bisamhällen från Åland, närmare bestämt av den åländske biodlaren Torbjörn Eckerman i Finström.

Men enligt tidningen Landsbygdens folk gick årets resa inte helt enligt planerna.

Eckerman hade som vanligt packat in sina bin, i år cirka 700 000. Under långtradarfärden till Helsingfors-Vanda flygplats rymde några bin och då personalen såg dem på lådorna blev det tvärstopp och lastvägran.

Eckerman löste den akuta krisen genom att kontakta två fastländska biodlare som var villiga att köpa samhällena. Men islänningarna var inte alls med på noterna utan skickade en man till Finland för att möta leveransen. Det tog dessvärre så lång tid att hälften av bina hann dö.

– Det trasslade till sig rejält för våra flickor. Jättetråkigt, kommenterar de åländska biodlarnas ordförande Yngve Påvall i ett brev till föreningens medlemmar.

"Flickor" är alltså bidrottningarna.