Foto: AFP / Lehtikuva

Olycksplanet i San Francisco ville avbryta landningen

Olycksplanet i San Francisco i lördags anhöll om att få avbryta landningen bara ett ögonblick före olyckan, uppger utredare.

Det kraschade Boeing 777-planets höjd var för låg och det flög för sakta när det skulle landa i San Francisco. Piloten, som var under utbildning på flygplanstypen, gjorde ett desperat försök att häva landningen.

Bara en och en halv sekund före kraschen kontaktade någon ombord flygplatsens kontrolltorn och sade att man skulle försöka avbryta landningen, skriver San Francisco Chronicle.
Det gick inte.

En taleskvinna för flygbolaget Asiana Airlines bekräftar för AFP att den ansvariga piloten var under utbildning på flygplanstypen och att flygningen var hans jungfrutur till San Francisco med planet.

Hjälte

- Han hade mycket erfarenhet och hade flugit tidigare till San Francisco. Men också veteraner utbildas för nya flygplanstyper.

Bredvid sig i cockpit hade piloten dock en erfaren handledare som agerade andrepilot. Exakt vad som orsakade olyckan är nu föremål för en haveriutredning.

Den prisade men dramatiska evakueringen av planet började inget vidare, berättar kabinpersonal vid en presskonferens: Två av evakueringskanorna blåstes upp inne i planet — de klämde fast två flygvärdinnor på golvet och fick slås sönder med yxor.

Kabinchefen Lee Yoon-Hye, som uppges ha varit sista person ur vraket och som i medier hyllas som hjälte, berättar att hon bara tänkte på att rädda passagerare efter passagerare. När hon till slut försökte gå bak i planet för att kontrollera att ingen var kvar möttes hon av ett moln med svart och giftig rök.

- Jag hann inte tänka att elden kunde skada mig, berättar hon vid en presskonferens enligt Washington Post.

Förlamningar

Lee märkte inte då att hon brutit svanskotan, det fick hon veta senare på sjukhus.

På måndagen rapporterades tillståndet för 40 av de 182 som skadades vid olyckan vara allvarligt. De svårast skadade är förlamade, medvetslösa eller har allvarliga inre blödningar, enligt läkare i San Francisco. En tragisk aspekt är att en av de två som omkom vid kraschen, en kinesisk flicka, troligen har körts över av ett räddningsfordon.