Mohamed ElBaradei lär ha avsagt sig ambitionerna som interimspremiärminister i Egypten efter att salafistgruppen al-Nur meddelat att de inte stöder honom. Foto: EPA/Adrian Bradshaw.

Mursis anhängare kokar av harm

Trots hettan strömmade människor även på söndagen ut på Kairos gator för att protestera. Armén uppgavs samtidigt jobba på att få Egyptens salafister — som slåss om själarna med Muslimska brödraskapet — att godta dess "färdplan".

Bland tutande bilar och män i bygghjälmar ropas stöd för den avsatte presidenten Muhammad Mursi på torget framför en moské i Nasr-staden. En grupp slöjbeklädda kvinnor skanderar slagord och folksamlingen vid Rabia al-Adawiyya-moskén växer.

Folkmassan sjunger med i sånger och viftar med egyptiska flaggor och bilder på Mursi. På scenen tar en kvinna mikrofonen och riktar skarp kritik mot armén och mot dem som ställt sig bakom militärens ingripande.

- De kallar oss förrädare och terrorister bara för att vi motsätter oss den här kuppen, ropar hon.

Bakom scenen har ledande medlemmar av Muslimska brödraskapet samlats. Inför tv-kameror beskriver Frihets- och rättvisepartiets generalsekreterare vad han ser som arméns attack på demokratin.

- Det är en "stor lögn" att militären representerar folkets vilja, säger Abd al-Rahman al-Barr, medlem av brödraskapets ledande råd och verkställande utskott, till TT:s utsände.

- Överallt finns en opposition. Det är normalt. Men den måste gå den demokratiska vägen med val. Man kan inte bara göra en kupp.

Backade ur

Brödraskapet och dess sympatisörer hade kallat till protester även vid Kairos universitet och Republikanska gardets högkvarter.

Aktivister som försvarar händelserna i onsdags som en folklig revolution, uppmanade till samling på Tahrirtorget.

I en intervju publicerad på söndagen deklarerar Mohamed ElBaradei, föreslagen som premiärminister, att Muslimska brödraskapet måste inkluderas i framtidsdiskussionerna.

- Ingen bör lagföras utan övertygande skäl. Mursi bör behandlas värdigt, säger ElBaradei till tyska Der Spiegel.

- Min "röda linje" är att jag inte kommer att jobba med någon som inte respekterar tolerans och demokrati.

Kungamakare

I lördags kväll sade källor i presidentkansliet att det var klart att ElBaradei, Nobelpristagare och förut chef för FN:s atomenergiorgan IAEA, ska leda en övergångsregering. För BBC uppger oppositionsrörelsen bakom ElBaradei att han drog sig ur när salafistpartiet al-Nur — strängare islamistiskt än Muslimska brödraskapet — inte ville godta honom.

al-Nur stödde Mursi i valet 2012, men visade sedan missnöje med att inte få önskad utdelning i form av ministerposter.

I onsdags ställde sig al-Nur bakom militärens ingripande. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att arméns huvudspår ännu är att övertala salafisterna att acceptera ElBaradei som regeringschef.

Partiet fick en fjärdedel av rösterna i parlamentsval som hölls efter revolutionen 2011, som störtade Hosni Mubarak. Utan al-Nur inget stöd för den senaste revolten hos islamistiska väljare.