Motståndare till fri abort utanför Texas parlament i början av juli. Foto Erich Schlegel / LEHTIKUVA.

Flera delstater i USA skärper abortlagarna

Över 300 lagförslag för skärpta abortlagar är på gång i USA. Texas kommer antagligen i början av veckan att driva igenom sin egen omstridda lag.

Den republikanska kongressen i delstaten Texas driver en ny, strängare lag om abort. Lagförslaget stupade i juni i de demokratiska ledamöternas filibuster (en amerikansk politisk förhalningstaktik), men den republikanska guvernören Rick Perry vägrade ge upp. Han har sammankallat kongressen för en specialsession, där lagförslaget kommer att drivas igenom.
I lagförslaget förbjuds aborter efter den 20:e graviditetsveckan och nya, tuffa regler skulle i praktiken stänga så gott som alla abortkliniker i delstaten. Den avgörande omröstningen väntas äga rum i början av veckan.

Liknande lagar har införts eller ska införas i minst tretton andra delstater.

Enligt folkrörelsen ACLU arbetar politiker på över 300 lagförslag för att skärpa abortlagarna runt om i landet.

Kliniker stängs

I North Dakota kommer en ny, sträng abortlag att träda i kraft i augusti. Med den blir det förbjudet att avbryta en graviditet efter sjätte veckan. I hela delstaten finns numera endast en abortklinik.

I Arizona ska det bli förbjudet att få abort efter tolfte veckan, och i North Carolina och Alabama kommer nya lagar att stänga så gott som alla abortkliniker.

– Lagen är en del av en systematisk anti-abortkampanj. Målet är att förbjuda aborter en delstat åt gången, säger ACLU:s advokat Alexa Kolbi-Molinas i ett pressmeddelande som berör Alabama.

I många delstater gäller även obligatorisk betänketid innan man kan få abort. I andra måste en läkare genomföra en ultraljudsundersökning på mamman och visa henne en bild på fostret innan aborten kan godkännas.

Kampen mot lagförslagen fortsätter i federala appellationsdomstolar. Till exempel i North Dakota har den här kampen blivit dyr för delstaten: den har använt tiotusentals dollar för att försvara sina stränga nya lagar.

Aborter har varit lagliga i USA sedan högsta domstolen fattade beslut om saken i fallet Roe mot Wade år 1973. Sedan dess har de konservativa krafterna enträget kämpat mot aborträtten.