Kanonslupen har redan skrov och däck. Under hösten och vintern ska den dessutom utrustas med ett batteridrivet maskineri, en mast med segel och åror. Foto: Dan Andersson.

Sveaborg får eget krigsfartyg

På Sveaborg är byggandet av en kanonslup på slutrakan. Fartyget är byggt på traditionsenligt vis och ska främst användas för att undervisa i Sveaborgs historia.

På Sveaborg är kanonslupen som varit under uppbyggnad sedan 2010 klar för sin första sjösättning. Fartyget har skrov och däck, men helt sjöduglig är det inte.

– Ett år av arbete förestår ännu. Vi ska ge fartyget mast och segel och dessutom en batteridriven motor, berättar Jaakko Kurttila, projektchef för företaget Tykkisluuppi och framtida skeppare på fartyget.

Förutom Tykkisluuppi har en mängd privata aktörer och fonder stött eller deltagit i projektet. Hälften av budgeten på en miljon euro kommer från Undervisningsministeriet, som bistått med arvoden och löner för praktikanter och stödanställda från artesanskolor.

Slupen har byggts på traditionsenligt vis – till och med spikarna och bultarna har smitts av två smeder på Sveaborg. För de sista byggfaserna ska fartyget föras på pråm till Sandudd varefter det återvänder till Sveaborg.

Allting ska vara så nära originalet som möjligt och även fyra kanoner finns ombord. Kanonerna kommer att vara rustade och har en räckvidd på upp till 300 meter.

– Man kan säga att det här är Finlands nyaste krigsskepp, säger Kurttila skämtsamt.

Slupen kommer att ha sitt hem på Sveaborg. Utöver utbildningsseglatser med dramatiserad undervisning i Sveaborgs historia skall den också stå till buds för privat bruk.