Foto: Dan Andersson. Jenni Huhtimäki blev gravid som 19-åring. I dag är hon mamma till pojkarna Joel 2 år och Alex 1 år.

Färre tonåringar gör abort

År 2012 gjordes 10 060 aborter i Finland, vilket är den lägsta siffran under hela 2000-talet. Speciellt unga kvinnor under 20 år gör färre aborter än tidigare. Jenni Huhtimäki blev gravid som 19-åring och valde att behålla barnet.

Jenni Huhtimäki från Esbo skulle påbörja sitt sista år i gymnasiet då hon blev gravid. För henne var beslutet enkelt och hon övervägde inte abort utan visste att hon ville ha barn. Under det året fick skolan lida lite.

– Jag mådde ganska dåligt under graviditeten och det var jobbigt då jag skulle gå i skola samtidigt. Joel föddes i april och jag skrev studentskrivningarna i maj så de gick inte särskilt bra, säger Huhtimäki.

Hon hade känt pappan Sami Huhtimäki i bara en månad då hon blev gravid.

– Jag sa till Sami att han får göra som han vill men att jag tänker göra det här. Han var genast med och blev väldigt glad.

Reaktionerna från omgivningen var också främst positiva. Huhtimäki säger att det stöd de fått varit väldigt viktigt.

– Min pappa tog det inte först så bra, det kom som en chock för honom och han undrade hur det skulle gå när jag och Sami känt varandra så kort tid.

– När jag gjorde klart att jag tänker hålla barnet och att det är mitt eget val var alla väldigt positiva. I skolan tog de saken otroligt bra och förstod att jag inte alltid kunde vara med på alla lektioner, säger Huhtimäki.

Resultat av lång utveckling

Enligt en rapport från Institutet för hälsa och välfärd, THL, minskade aborterna i Finland under 2012 med 5,7 procent från föregående år. Förändringen beror främst på att aborterna bland unga kvinnor i åldern 15–19 år minskat betydligt.

Trots att det totala antalet aborter varierat från år till år har aborterna bland tonåringar varit en nedåtgående trend under hela 2000-talet.

– Det är summan av flera olika saker som påvekar resultatet. Många kommuner har under flera år satsat speciellt mycket på upplysning bland tonåringar, säger Anna Heino, specialplanerare vid THL.

Den kraftiga minskningen 2012 är alltså resultatet av en längre utveckling och aktivt arbete. Antalet aborter bland under 20-åringar har sedan tio år minskat från 16,3 aborter per tusen till 10,9.

– Det är positivt att utvecklingen fortsatt åt det här hållet, säger Heino.

Att antalet aborter minskat innebär inte att tonårsgraviditeterna i landet ökat. År 2011 var cirka 2 procent av kvinnor som födde barn under 20 år.

Bakgrund
Aborter i Finland
  • Aborterna började öka bland unga i mitten av 1990-talet. Det har förklarats med att servicen inom den offentliga hälso- och sjukvården skars ned, preventivmedlens höga priser och att kommunerna från 1994 själva fick besluta om skolornas läroplaner.
  • En rad åtgärder vidtogs till följd av det ökade antalet aborter. Bland annat blev sexualundervisningen en obligatorisk del av skolornas läroplaner.
  • År 2012 gjordes 8,6 aborter på tusen kvinnor i åldern 15–49. 2011 gjordes 10 490 aborter, det vill säga 9,0 aborter på tusen.
  • De regionala skillnaderna är i vissa fall stora. Speciellt i Södra Karelen, Helsingfors och Nyland samt Satakuntas sjukvårdsdistrikt har aborternas antal minskat under 2000-talet.
  • Av de aborter som gjordes 2012 var närmare 90 procent farmakologiska aborter. Farmakologiska aborter började användas 2000 och har sedans dess ökat stadigt.
  • 65 procent av kvinnorna som gjorde abort uppger att de använt något preventivmedel. Av under 20-åriga uppgav 33 procent att de inte använt något preventivmedel.
  • Den vanligaste orsaken till abort är sociala omständigheter. Under 2012 nämndes vid 91,9 procent av aborterna sociala omständigheter som grund.

En orsak till förändringen är troligtvis användningen av preventivmedel bland unga. Då akuta preventivmedel, de så kallade dagen efter-pillren blev receptfria för 15-åringar och äldre år 2002 ökade användningen något.

Låga siffror i Finland

Det är fortfarande kvinnor i åldersgruppen 20–24 år som gör flest aborter. Också där har en minskning skett under 2012 men den är inte lika stor som inom andra åldersgrupper.

– Fördelningen är naturlig eftersom det är en åldersgrupp som är sexuellt aktiv men kanske ännu inte vill ha barn, säger Heino.

Finland har jämförelsevis låga abortsiffror. I Norden är Finland det land där det utförs minst aborter medan Sverige toppar statistiken. I Sverige gjordes 2011 17,7 aborter på tusen kvinnor, medan siffran i Finland det året var 9,0. Abortantalet har ökat i Norden under det senaste decenniet, men precis som i Finland har aborter bland tonåringar minskat under 2000-talet.

– Finland har länge varit det land i Norden det görs allra minst aborter i. Men trenden har varit nedåtgående också i de andra nordiska länderna under de senaste åren, säger Heino.

Stor förändring

Jenni Huhtimäki är i dag 22 år, gift och Joel har fått en lillebror, Alex. Familjen bor i en lägenhet i Esbo och Huhtimäki är nöjd med hur hennes liv ser ut just nu.

– Visst har mitt liv förändrats mycket. Jag är ju mycket bunden av barnen och inte lika fri som förr. En del av mina vänner studerar och festar så deras liv ser ganska annorlunda ut än mitt. Men jag har länge vetat att jag vill ha barn som ung.

Huhtimäki gick ut gymnasiet och blev klar, trots att hon inte fick studentmössan. Nu vill hon vara hemma med barnen så länge som möjligt.

– I gymnasiet visste jag inte vad jag ville studera, så när jag blev gravid fick jag lite extra tid att fundera. Barnen kom på en väldigt lämplig tidpunkt.