AFP/Lehtikuva/Josh Edelson

Flygkrasch i San Francisco

Två kinesiska tonåriga flickor dog och 180 skadades, varav 40 allvarligt, då ett flygplan kraschade under landning i San Francisco i USA. Boeing 777-planet tillhör bolaget Asiana Airlines.

Planet kraschade under landning på San Franciscos internationella flygplats på lördag kväll finsk tid. Det var på väg från Seoul i Sydkorea till San Francisco.

Myndighetskällor uppger att 123 av 307 människor ombord — 291 passagerare och 16 besättningsmän — undkom oskadda.

- Det är otroligt och väldigt lyckosamt att vi har så många överlevande. Men det är fortfarande många kritiskt skadade, säger San Franciscos borgmästare Edwin Lee, som sände kondoleanser till de skadade och till de omkomnas familjer.

De båda omkomna var enligt Sydkoreas transportministerium unga kvinnor från Kina. Enligt chefen för det Sydkoreabaserade flygbolaget satt de i bakre änden av planet.

Boeing 777-planet ska ha försökt nödlanda på flygplatsen. Bakre delen av planet kraschade i marken, uppger det sydkoreanska ministeriet. Planet började brinna kraftigt och skadades svårt. Bakdelen var avsliten och den övre delen av planet helt förstört av brand.

– Planets bakre del slog ner i landningsbanan och flygplanet vände till vänster ut från banan, uppger ministeriet i ett pressmeddelande. 

Planets bakre del verkar enligt tv-bilder ha lossnat från det övriga planet.

Ministeriet ska sända en grupp på fyra personer för att utreda olyckan.

Av planets passagerare var 141 kinesiska medborgare, 77 sydkoreaner, 61 amerikaner, en japan, tre indier, tre kanadensare, en vietnames, en person från Frankrike och tre med okänd nationalitet. Finlands utrikesministeriet känner inte till att några finländare skulle ha varit ombord, enligt HS.

Inget motorproblem

Vd:n för flygbolaget Asiana säger enligt Reuters att kraschen inte orsakades av motorproblem — och att han inte tror att något mekaniskt fel ligger bakom det inträffade.

- I nuläget bekräftar vi att det inte var några problem som orsakades av 777-200-planet eller dess motor, sade Yoon Young-Doo vid en presskonferens i Seoul.

Han utesluter dock inte att ett pilotfel kan ligga bakom kraschen. En utredning har inletts.

Enligt FBI finns inga misstankar om att det rör sig om ett terrordåd.

Uppdatering:

Färdskrivare från det kraschade planet har hittats, säger utredare enligt CNN.

De två omkomna är de första passagerare som dött i en olycka med flygplansmodellen Boeing 777, som anses vara ett av världens säkraste jetplan, skriver San Francisco Chronicle.

- Det har nästan perfekt säkerhetsstatistik. Det har varit ett fantastiskt flygplan, säger John Nance, erfaren pilot och flyganalytiker, till tidningen.

Nance noterar dock att det finns en illavarslande likhet mellan kraschen i San Francisco och en allvarlig incident med ett annat Boeing 777-plan i januari 2008, då ett plan från British Airways landande utanför landningsbanan på Heathrowflygplatsen i London. Landningsstället slogs av och en person skadades allvarligt.

Flyganalytikern säger att det är för tidigt att avgöra om det finns något samband mellan olyckorna, men påpekar att båda inträffade när planen skulle ta mark.