Sommarboom. – När resultaten av antagningarna till universiteten och högskolorna publiceras brukar det bli rusning att få hyresbostad, säger Jussi Lystimäki på Tori.fi. Foto: Jannica Luoto.

Falska bostadsannonser lurar dem som har bråttom

Kampen om de lediga hyresbostäderna blir hård i slutet av sommaren. Många studerande har bråttom att flytta in och det är då som bedragarna slår till. Man ska inte betala någon garanti förrän man sett lägenheten.

– Har man endast två veckor kvar tills studierna börjar och ingen bostad att flytta till stänger man av sitt förstånd. Därför riktar bedragarna annonserna till studerande i de stora städerna, säger Jussi Lystimäki, verkställande direktör för Tori.fi.

Precis det här hände Vanessa Åkerman. Hon hittade en bostadsannons på nätet som verkade lockande. Ja, nästan lite för bra. Men först ville hon utreda varför bostaden var så billig.

– Jag hittade en förvånansvärt billig lägenhet på Vilhelmsgatan mitt i Helsingfors. Jag tog kontakt via förmedlingssidan och fick ett mejl som svar, säger Åkerman.

I mejlet kallar annonsören sig för Tula Mikion. Med en svag finska frågar han om de kan byta till engelska. Han förklarar utförligt varför han hyr ut lägenheten. Han köpte lägenheten när han jobbade i Finland, men fick ett arbetserbjudande i England. Han har redan flyttat till England men skriver att det nog går att ordna en bostadsvisning.

– För att jag skulle få se på lägenheten ville bluffaren använda ett företag i mellanhand. Jag skulle betala in en summa till företaget som håller pengarna tills jag godkänt bostaden. Mikion skulle alltså inte få tillgång till pengarna förrän jag sett på lägenheten och gett klartecken. Allt det här förstås för min egen säkerhet.

I stället för att betala in summan som Mikion bett om, ville Åkerman veta mer. Hon frågade efter en planritning och en realistisk förklaring till varför hyran var så låg. Men det fick hon inte. Hon avbröt affären och varnade andra för att gå i fällan.

Skickliga bedragare lurar femtiotal

– När man är bostadssökande så är det nog lätt att glömma det kritiska tänkandet. Jag kan tänka mig att många som varit i desperat behov av bostad gått på det, säger Åkerman.

På nätet finns det mängder av historier som påminner om Åkermans. I Finland får polisen in ett femtiotal liknande anmälningar per år. I år har det redan kommit in trettio anmälningar om bostadsbedrägeri.

På polisen säger man att annonserna ofta är skickligt utformade.

– Bostadsportalerna tar bort uppenbart falska annonser. Men ofta är de så skickligt utformade att det inte går att skilja dem från riktiga annonser. Det gäller för vanligt folk att sluta drömma om den perfekta billiga lägenheten. För den finns inte, säger kriminalöverkonstapel Juha Laaksonen på Helsingfors polisanstalt.

Uthängd på nätet

I ett bostadsbedrägeri är det inte bara hyresgästen som är ett offer. Bedragarna behöver riktiga adresser som lockbete. De som bor i lockbetet blir omedvetet utnyttjade på nätet.

Under våren började det plötsligt smyga okända ungdomar runt ett hus i Gumtäkt. Paret som bodde i lägenheten blev tagna på sängen när de upptäckte att de skumma ungdomarna ville hyra en lägenhet på deras adress.

– Det kändes verkligen inte bra när vi upptäckte det hela. Bedragare rör sig i alla branscher, men att få sin bostad uthängd på nätet är hemskt. Andra kunde ju tro att det var vi som försökte lura dem, säger bostadsägaren.

Någon hade lagt upp en hyresannons som helt klart var riktad till unga studerande. En 20 kvadratmeter stor radhuslägenhet hyrdes ut billigt i närheten till universitetet.

Som ägare av lägenheten hade bedragaren uppgett en finsk kvinna från Joensuu. Och för att hon skulle åka in till Helsingfors för att visa lägenheten ville hon att hyresgästerna skulle betala in en garantiavgift.

Bostadsägarna fick reda på att det inte var kvinnan i Joensuu som försökte luras. Även hon var offer, eftersom hennes pass tappats bort lite tidigare.

Paret gjorde en polisanmälan och bostadsannonsen togs bort.

Tack vare att de modiga ungdomarna tog sig till den uppgivna adressen och frågade dem som bodde där kunde historien klaras upp. Om de hade betalat in hyresgarantin hade pengarna varit förlorade.

FAKTA: BOSTADSSÖKANDENS BONDFÖRNUFT

  • Är det väldigt billig hyra så är det en bluff.
  • Slut aldrig ett avtal om du inte sett lägenheten.
  • Skicka aldrig pengar förrän du fått nycklarna.
  • Pengarna ska alltid levereras direkt till hyresvärden och alltid via banken.
  • Mellanhänder ska undvikas. En utländsk bedragare kan påstå att de är säkrare, men det stämmer inte.
  • Ring upp annonsören om du tvekar. Svarar han eller hon inte ska man vara på sin vakt.
  • Det är inget fel med att ringa upp ägaren eller besöka lägenheten. Det visar bara att man är ansvarstagande.
  • Om annonsören vill skynda på affären ska man vara extra uppmärksam.