Mohamed ElBaradei 2009. ElBaradei, som är före detta chef för Internationella atomenergiorganet IAEA, tillträder i dag som premiärminister för övergångsregeringen i Egypten. Foto: EPA/Adrian Bradshaw.

Egypten sörjde protesternas offer

Medan islamister sörjde sina fallna efter gårdagens våldsamma sammandrabbningar i Egypten, utnämndes oppositionsledaren Mohamed ElBaradei till premiärminister för landets övergångsregering.

Islamister viftade med Egyptens flagga utanför en moské i Kairo. Flera bar på bilder av den störtade presidenten Muhammad Mursi.

Tusentals islamister samlades på lördagen för att sörja de medlemmar av Muslimska brödraskapet som fått sätta livet till i demonstrationerna. Imamen på Rabaaal-Adawiya-mosken uppmanade de församlade att be för de döda.

Kravaller mellan Mursis anhängare och motståndare har krävt nästan 40 dödsoffer runt om i landet. Därtill har 1 400 personer skadats.

Mer än tio personer dog i landets näst största stad Alexandria på natten mot lördagen. I Kairo kastade demonstranterna flaskor och sten på varandra.

Folket väntar på val

Samtidigt som folket på gatan sörjde de döda utnämndes oppositionsledaren Mohamed ElBaradei till premiärminister. ElBaradei är före detta chef för FN:s atomenergiorganisation. ElBaradeis uppgift blir att återställa lugnet i samhället och få ordning på ekonomin.

Den ställföreträdande presidenten AdliMansour försökte under sin första arbetsdag finna en lösning på den politiska krisen som delar landet. Han träffade på lördagen militärens kommendör Abdel Fattahal-Sisi samt landets politiska ledning.

Militären har fortfarande inte meddelat när det kommande valet ska äga rum, vilket bidrar till att öka osäkerheten.

Egyptens första demokratiskt valda president Muhammad Mursi avsattes av militären på onsdagen efter flera dagar långa demonstrationer. Mursi vägrade att avgå frivilligt.

Man tror att Mursi är fånge på militärens högkvarter i Kairo. Muslimska brödraskapets andreman Khairatel-Shater greps på lördagen.