Den nyvalda syriska oppositions ledare Ahmad Assi Jarba skakar hand med sin konkurrent Mustafa Sabbah efter valet i Istanbul. Foto: Enes Kansli/EPA.

Ny syrisk oppositionsledare vald

Ahmad Assi Jarba är ny ledare för den största oppositionsstyrkan i Syrien.

Paraplyorganisationen Syriens nationella koalition (SNC), som är den största av de grupper som bekämpar regimen i Damaskus, har valt Ahmad Assi Jarba till ny ledare. Ahmad Jarba från Hasaka i östra Syrien har ideologisk hemvist i kretsen runt den sekuläre dissidentveteranen Michel Kilo, men han har goda kontakter med Saudiarabien, skriver nyhetsbyrån AFP.

Vid omröstningen, som hölls i Istanbul, slog han ut Mustafa al-Sabbagh med 55 röster mot 52. Affärsmannen al-Sabbagh har beskrivits som Qatars man i spelet som Syrien.

Styrkor som strider för president Bashar al-Assad rapporterades på lördagen ha intagit byggnader i utkanten till rebellkontrollerade områden i Homs. Regimen genomför sedan drygt en vecka en offensiv mot rebeller där. Rebellerna i Homs är belägrade sedan mer än ett år.

I fredags uttryckte FN farhågor för civila som befinner sig i Homs, troligen mellan 2 500 och 4 000 personer i de belägrade delarna.