Josip Kalin, ägare av Restaurang Kalin, är glad över Kroatiens färska EU-medlemskap. I bakgrunden ligger en skylt som markerar gränsen mellan Slovenien och Kroatien. Foto: Jure Makovec/Lehtikuva.

En restaurang, två länder

Kroatiens EU-medlemskap i början av juli gör livet lättare för Josip Kalin, ägare av en restaurang som ligger mitt på gränsen mellan de två länderna.

En neongrön gränsmarkering går rakt genom matsalen på restaurang Kalin i den lilla slovenska byn Obrezje. När kunden stiger över gränsen befinner han sig plötsligt i Kroatien. Utanför restaurangen står en blaserad gränsvakt.

Obrezje ligger längst österut i Slovenien. Gränsen mellan Slovenien och Kroatien går rakt igenom restaurang Kalin. Således ligger restaurangens kylskåp med alla kalla drycker i Slovenien medan tomflaskorna ligger i Kroatien.

Restaurangen ägs av familjen Kalin och existerade redan då båda länderna fortfarande hörde till Jugoslavien. Redan då var den populär bland kroaterna.

När länderna blev självständiga 1991 och Slovenien blev EU-medlem 2004 ökade gränskontrollerna, vilket inverkade negativt på kundflödet. Trots det består majoriteten av kunderna fortfarande av kroater.

– Gränsen var riktigt dålig för våra affärer, säger ägaren Sasa Josip Kalin, 40.

EU-medlemskapet löser problemen

Av den anledningen hoppas restauratören att Kroatiens färska EU-medlemskap ska lätta på problemen.

– Gränsvakterna blir mindre stränga, övervakningen minskar, säger Kalin.

– Förhoppningsvis återöppnas vägen här utanför. Då blir situationen mycket bättre.

För närvarande är grusvägen från Kroatien till Slovenien stängd vid Obrezje och övervakas dygnet runt. De lokala behöver ett specialtillstånd för att få gå över stenbron som står vid gränsen. Övriga personer måste gå genom gränsstationen längre borta. Det är en omväg på fyrtiofem minuter beroende på trafik.

Kalin är så säker på att Kroatiens EU-medlemskap ska göra saker bättre att han planerar att utvidga restaurangen på den kroatiska sidan. För närvarande finns där restaurangens trädgårdsland och barnens lekplats.

– Nu när även Kroatien hör till EU finns det inga problem, säger han.

Kroatien blev EU:s 28:e medlemsland i början av juli.