Rosa D'iez, ordförande för centerpartiet UPyD, skakar hand med kung Juan Carlos i Madrid december 2011. Foto: EPA/Angel Diaz.

Politisk ommöblering i Spanien?

Den ekonomiska krisen i Spanien har smulat sönder stödet för landets gamla partier. Opinionsmätningar tyder på att Spanien är på väg från att vara ett de facto tvåpartisystem till ett land med fyra starka partier.

Två depressioner på fem år, katastrofala arbetslöshetssiffror och ynkliga tillväxtutsikter har tärt hårt på stödet för den spanska regeringen. Det konservativa regeringspartiet PP har krympt från 45 till 24 procent sedan parlamentsvalet 2011.

Socialistpartiet i oppositionen har inte lyckats utnyttja missnöjet. I stället har partiets stöd sjunkit från 29 procent till 21 procent sedan parlamentsvalet i november 2011.

Däremot har två nya partier dragit höga växlar på det breda missnöjet mot landets politiska etablissemang, berättar The Economist.

Det centerinriktade partiet Unión progreso y Democracia (unionen för framsteg och demokrati, UPyD) leds av den före detta socialisten Rosa Díez. Díez anklagar de två stora partierna för att ha förstört ekonomin genom att ha blåst upp bostadsbubblan till gagn för sina privata egenintressen. Dessutom vill hon avskaffa privilegierna för vissa regioner i Spanien, så som Baskien och Katalonien. Stödet för UPyd var i senaste opinionsundersökning kring 18 procent. I valet 2011 fick partiet under 10 procent av rösterna.

Det andra partiet som vunnit på de gamla partiernas dalande opinionssiffror är Izquierda Unida (IU), den förenade vänstern. Partiet hade i de senaste opinionsmätningarna ett stöd på knappt 15 procent mot knappt 5 procent i parlamentsvalet 2011.

Nästa parlamentsval ordnas först 2015, men allt tyder på att den rådande tendsen fortsätter att bära.