Alla vill ha en bit av Madiba

Man får bara hoppas att Nelson Mandela, inne på sjukhus för fjärde veckan, har besparats det som trollbundit och äcklat resten av sydafrikanerna under den senaste tiden: fejden Mandela vs. Mandela.

Medan landsfadern med hedersnamnet Madiba sakta tynar av fylls medierna av mer eller mindre osmakliga detaljer ur klanen Mandelas liv. Familjefejder är aldrig trevliga att åse från sidan, och än mindre när de utspelas inför öppna ridåer.

I torsdags handlade det om Nelson Mandela själv: enligt domstolspapper hade läkarna i slutet av juni ansett att Mandela är i "vegetativt tillstånd" och uppmanat familjen att koppla loss de medicinska apparater som håller honom vid liv.

Den uppgiften dementerades snabbt av det sydafrikanska presidentkansliet. Hans gamla fängelsekompis Denis Goldberg sade i en intervju för BBC att Mandela i måndags visserligen varit skraltig, men vid medvetande och medveten om det som pågår omkring honom.

Domstolspappren valsade omkring i offentligheten på grund av en av de mer bisarra delarna av Mandela-klanens tvister, den som i förlängningen handlar om var Nelson Mandela ska begravas.

Hans sonson Mandla Mandela flyttade för tre år sedan liken av sin far och två av hans syskon från familjegraven i Qunu till Mvezo där han bor och har grundat ett besökscenter om sin farfar. Familjen drog Mandla inför rätta och fick rätt. I torsdags tog sig myndigheterna in med våld i Mvezo och grävde upp gravarna. Senare under dagen begravdes kropparna på nytt i Qunu.

Men det räckte inte. Mandla Mandela drog ned fejden på såpoperanivå då han ordnade en presskonferens där han kom med intima beskyllningar om sin ex-frus och brors hemliga förhållande och anklagade resten av släkten för att vilja slå mynt av släktens berömda överhuvud.

Under sina tre äktenskap har Nelson Mandela fått sex barn, 17 barnbarn och 12 barnbarnsbarn. Nu står kampen om vem inom den komplicerade familjekonstellationen som ska vara släktens överhuvud. Mandla säger Mandla men allt fler inom familjen tvekar.

Nu vädjar både Nobelpristagaren, tidigare ärkebiskopen Desmond Tutu och Sydafrikas vicepresident Kgalema Motlanthe till familjen Mandela att de ska sluta besudla namnet Mandela.

– Det är som att spotta i Madibas ansikte, skrev Tutu i ett pressmeddelande.

Enligt traditionell sydafrikansk kultur – isintu – ska en av orsakerna till att en person kämpar mot döden vara att deras verk är ofullbordat. Många tror nu att klanen Mandela måste enas för att Nelson Mandela ska få frid att dö.

Antingen man tror på det eller inte får man hoppas att familjen lyssnar på de traditionella visdomarna och lägger fejderna bakom sig. Det skulle hedra både dem och Nelson Mandela.

Skribenten är avdelningsredaktör för utrikesredaktionen.