För Kristian Segerstråle är det också viktigt att ge andra en hjälpande hand. Därför ser han till att en finländsk gymnasieelev får ett United World College-stipendium vartannat år. Foto: Cara Portin.

"Se till att de som invandrar känner sig välkomna"

Supercells nya styrelsemedlem Kristian Segerstråle betonar vikten av att locka till sig de bästa förmågorna till Finland nu, inte om tio år. Hbl har träffat tungviktaren i den Silicon Valley, som på hemmaplan är en doldis.

Kristian Segerstråle har bott utomlands största delen av sitt vuxna liv och får ibland söka efter rätt ord på svenska när vi talar om spelindustrin. Just nu finns hemmet i teknikmeckat Silicon Valley utanför San Francisco. Där har jättar som Facebook och Electronic Arts (EA) sitt högkvarter. I den senare, ett av världens största spelföretag med spel som Fifa, Sims och Battlefield, satt Segerstråle som vice vd. I mars hoppade han av.

– Jag gillar att bygga små uppstartsföretag från grunden. Det första året på EA hade jag mycket att ge. Sedan började jag känna att jag kunde göra bättre nytta någon annanstans.

Just nu försöker han ta det lugnt och umgås med familjen.

Hur har det gått?

– Inte så bra! Jag är en rastlös person, medger han.

Ett fokus är delägarskapet i investeringsbolaget Initial Capital. Bolaget ger uppstartsföretag i teknikbranschen kapitalinjektioner i ett tidigt skede. Finska Supercell var ett av dem. Och det lönade sig. Enligt Forbes var Supercell värt 800 miljoner dollar i april. Samma månad drog deras spel Clash of Clans och Hay Day in 2,4 miljoner dollar varje dag. Sedan slutet av maj sitter Segerstråle också i Supercells styrelse.

Frågar man honom varför Supercell lyckats är det för att företaget investerar i talang, gör bra spel och skapar en lockande arbetsmiljö.

– Företag som direkt det börjar gå bra anställer hundratals nya går inte rätt väg. Supercell har satsat på att göra noggranna intervjuer och att inte anställa för många.

Profil
Kristian Segerstråle
  • Ålder: 35.
  • Aktuell som: Ny styrelsemedlem i den finska spelfirman Supercell. I fjol med på Silicon Valley Business Journals lista över framgångsrika personer under 40 i Silicon Valley.
  • Investerar i: Nya företag via Initial Capital. Har bland annat stött finska Supercell, Valkee, Grey Area och Lifeline Ventures.
  • Familj: Fru och två söner, 2 och 4 år gamla.
  • Bakgrund: Född i Jakobstad, bodde sedan några år i Närpes och vidare till Paipis, Sibbo.
  • Utbildning: Ett år vid Sibbo gymnasium, sedan IB-linjen vid United World College i USA. Därefter Cambridge University och London School of Economics.
  • Entreprenör: Var med och grundade Macrospace i London som gjorde mobilspel. Företaget slogs sedan ihop med ett annat och fick namnet Glu Mobile. Lämnade företaget efter att det börsnoterades på Nasdaq 2007 för att grunda Playfish, som skapade sociala spel. EA köpte Playfish 2009 för 400 miljoner dollar. Övergick till att utveckla Playfish inom EA och blev senare vice vd. En av grundarna till den finska fonden Suomen Startup Säätiö.
  • Bor: Menlo Park nära San Francisco.
  • Bästa sommarmaten: Potatissallad och korv. Jag älskar maten i Kalifornien, men kan inte hitta någon finsk korv där!
  • På fritiden: Flyger flygplan med frun. Spelar även i bandet Coverflow med andra höjdare från Silicon Valley.
  • Om ett år ...: Hoppas jag att jag fortfarande tar det lugnt. Får se hur det går.
  • Spelande i barndomen: Jag började med Pong och fortsatte med allt från de olympiska spelen till rymd- och bilspel på Commodore 64.

Guru i spelbranschen

Trots att Kristian Segerstråle bara är 35 år har han hunnit uppleva både dotcom-bubblan, en börslistning och en affär där han sålde sitt spelföretag Playfish för närmare 400 miljoner dollar till EA. Med andra ord är han en ung veteran i spelbranschen som dock få finländare hört talas om. Playfish skapade bland annat Pet Society, som blev en spelhit med 20 miljoner användare på Facebook.

Han ser nu för första gången tecken på att medierna i Finland hajpar den inhemska spelindustrin.

– Det är viktigt att hålla fötterna på jorden och förstå att det är ett svårt jobb med risker. Ingenting är någonsin säkert.

Kristian Segerstråle vill skicka en hälsning till de finländska makthavarna:

– Gör Helsingfors internationellt och se till att de som invandrar känner sig välkomna.

Enligt honom är det irrelevant vilken nationalitet personerna med den bästa kunskapen har, så länge de flyttar till Finland. Till exempel Supercell hårdsatsar på att locka till sig förmågor från hela världen. Därför betalade de för en hel spelkonferens i Helsingfors i juni.

London vill klå Finland

– Det är svårare än det borde vara att immigrera till Finland. För att skapa en talangbas är det viktigt att så fröna redan nu. Om 10–20 år kommer vi att titta tillbaka på vilka länder och städer som investerat tillräckligt i talangfulla personer.

Även om Helsingfors just nu anses vara ett mindre nav för uppstartsföretag i teknikindustrin kan vinden vända. Segerstråle berättar att Storbritannien flåsar finländarna i nacken.

– Då jag råkade äta middag med hertigen av York på Windsor Castle poängterade han hur viktigt det är att England lockar till sig personerna med de bästa talangerna.

Museum för digitala spel

Dagen före Hbl träffar Segerstråle inträffar något som får fansen att slita sig i håret och skapa hashtaggar. Pet Society, som Segerstråles företag Playfish ursprungligen skapade, läggs ned av den nuvarande ägaren EA.

– Jag är förkrossad över att det gick så här, twittrar han i ett svar till en ledsen spelare.

De som var barn på 80-talet kan fortfarande väcka favoriter som Super Mario till liv eftersom spelet finns i fysisk form. Annat är det med dagens nätbaserade spel.

– Tas ett spel ned försvinner det. Spelindustrin kommer att sakna de här spelen. Men jag hörde nyligen en företagsidé om att skapa ett museum för dagens digitala spel.

Läs hela intervjun i HBL+!