FOTO: Benjamin Suomela.

Lindar och löss får Esplanaden att lukta

Allting är klibbigt under stadens lindar: bilar, rutschkanor och cyklar. Och inte nog med det, klibbet får hela Esplanaden att lukta spyor.

– Det luktar inte så farligt nu. Speciellt då man vet att lukten inte kommer från att någon kastat upp i närheten, säger Satu Tegel, planeringsexpert vid Helsingfors stads byggnadskontor.

Regnet har sköljt bort mycket av klibbet, men på vissa ställen känner man hur fotsulan klibbar fast.

– Lindarna är egentligen oskyldiga, det är bladlöss som är orsaken. Och luktproblemet finns inte överallt, i Haga doftade de blommande lindarna underbart.

Bladlössen utsöndrar honungsdagg och mikrober bryter ner daggen till smörsyra och estrar. Smörsyra luktar som härsket smör eller spyor. Fenomenet återkommer varje sommar och i år har det varit ett bladlusrikt år.

Varför planteras inte andra träd?

– De goda sidorna överväger de dåliga. Kraven är hårda för träd vid gator. Rötterna får inte ta för mycket plats och lindar klarar sig i vått och torrt. De tål stötar och att kapas. Historiskt sett är linden också ett typiskt Helsingfors-träd och Esplanadens lindar är planterade redan på 1800-talet.

Klibbet kan sköljas bort med vatten och då uppstår inte lukten, så länge som det inte bildas vattenpölar som kan göra lukten värre. Esplanadens grusvägar går ändå inte att skölja på samma sätt som asfalt.