Foto: Taneli Männikkö

"Skövla inte vår skog, Nordkalk”

Stoppa kalkbrottet i Bunge och ta förlusten. Den hälsningen får Nordkalks ägare, familjen Rettig, av gotlänningen Olov Söderdahl som bor nära Nordkalks nya omstridda kalkbrott.

Gotlänningarna Olov och Kristina Söderdahl är ilskna. Föremålet för deras ilska är finländska Nordkalk och skälet är företagets planer på att börja bryta kalk i Ojnareskogen i Bunge socken på norra Gotland, alldeles nära där de bott sedan 1993.

Tvisten om kalkbrottet i Bunge har pågått i åtta år, men paret Söderdahl vägrar böja sig.

– Det är ju inte så att vi är emot kalkbrotten, men vi är emot att bryta på ställen där man förstör vårt vatten och vår miljö, säger Olov Söderdahl.

Hbl träffar paret Söderdahl i Visby, precis efter att de varit på ett möte arrangerat av motståndarna till kalkbrottet.

Söderdahls argument är att skogen skövlas, miljön förstörs och att kalkbrottet dessutom utgör ett hot mot en reservvattentäkt som finns i området.

– Det som är så fruktansvärt olämpligt med just den här platsen är att den ligger precis vid vattenreservoaren. De skulle faktiskt inte ha kunnat hitta något mer olämpligt ställe.

Olov Söderdahl är inte ens främmande för att göra frågan till en ”landskamp” och frågar sig vart den goda grannsämjan mellan Finland och Sverige försvunnit.

– Det är ju ett fantastiskt märkligt sätt att bedriva verksamhet, där man ger sig fan på att det ska gå, oavsett vad lagen säger.

Fråga för domstol
Den juridiska aspekten på frågan har stötts och blötts i olika instanser genom åren, men är ännu inte slutbehandlad.

Just nu ligger ärendet i Mark- och miljödomstolen efter ett beslut i Högsta domstolen i juni att den lägre rättsinstansen på nytt måste pröva Nordkalks tillstånd i Bunge.

Det var ett hårt slag, men koncernchefen Bertel Karlstedt är noga med att påpeka att Nordkalk inte prickas av HD.

– Som företag bör vi konstatera att domstolen inte kritiserar oss. Vi har inte gjort fel någonstans.

HD:s beslut innebär dock nya oklarheter för det nya kalkbrottet och ingen vet om och när det kan öppnas. För Nordkalk handlar det om stora saker. Om drygt ett år tar kalkbrytningen slut vid den nuvarande täkten i Klinthagen och tanken var att Bunge ska ersätta den.

Finns det inga andra ställen att bryta kalk på än Bunge?
– Det finns det, men inte den här kvaliteten. Ur ett miljö- och ett ekonomiskt, praktiskt industriellt perspektiv så finns det ingen bättre lösning, säger Bertel Karlstedt.

Är det slut med Nordkalk på Gotland om det blir stopp i Bunge?
– Inte helt, men temporärt, ja. Den fortsätter när vi antingen i Bunge, Buttle eller någon annanstans har erforderliga lov att fortsätta.

Hur går det med jobben?
– Brytningsloven i Klinthagen upphör den sista december 2014. Om brytningen upphör uppskattar jag att 30–50 procent av jobben riskeras vid utgången av 2014.

”Viktigt för hela Gotland”
Hans Sohlström
, vd för Rettig Group, säger att nysatsningen i Bunge är en fråga för hela Gotland.

– Vi talar om en möjlighet att säkerställa sysselsättningen för hundratals personer. Det här är faktiskt inte bara en fråga för Rettig Group och Nordkalk, det är även en stor fråga för Gotland.

Sohlström hänvisar också till en undersökning som visar att 60 procent av gotlänningarna antingen är positivt eller neutralt inställda till Bunge-kalkbrottet, medan 30 procent är emot.

Och koncernchefen Bertel Karlstedt försäkrar att Nordkalk tar sitt miljöansvar.

– Vi har gått med på ytterligare miljösäkrande satsningar i Bungeprojektet under processens gång.

I fjol somras började Nordkalk avverka skog för sin nya täkt, ett arbete som stoppades efter starka protester. Men Olov Söderdahl tycker att det nu får vara nog.

– Om vi skulle säga något till familjen Rettig så är det: ta den här förlusten, jag tror ni har råd med det, och stoppa det här.