FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/DESIREE MARTIN

Ryssland kritiserar EU-länder för behandlingen av Morales

Ryssland kritiserar en rad EU-länder för att de försinkade den bolivianska presidenten Evo Morales flyg. Morales tvingades landa i Österrike och vänta där i tretton timmar för att Frankrike, Spanien och Portugal nekade planet tillträde i sitt luftrum.

– De franska, spanska och portugisiska myndigheternas agerande kan knappast ses som välvilligt mot Bolivia och Ryssland, skrev det ryska utrikesministeriet i ett uttalande på torsdagen.

Morales var på väg hem från Ryssland när hans plan tvingades gå ner i Wien. Orsaken var rykten om att informationsläckaren Edward Snowden skulle befinna sig på planet.

När Morales sent omsider anlände till Bolivia i onsdags uppmanade han Europas länder att frigöra sig ur USA:s grepp. Bolivia har tidigare uppgett att landet överväger att ge Snowden asyl.

Italien och Frankrike meddelade för sin del på torsdagen att de inte tänker ge Snowden asyl. Snowden har bett 21 länder att ge honom asyl, och många har avvisat hans begäran.

USA har gjort klart för utländska regeringar att relationerna till USA kan skadas allvarligt om ett land låter Snowden landa på sitt territorium.