Foto: Dan Andersson. Kimmo Niemistö, Henrik Lindström, Mikael Anthoni

Festdag på Väinämöinenplanen

Historia och framtid möttes när nya "Väiski" i Tölö invigdes.

Idrottsplanen är förstås gammal, anrik och även legendarisk enligt många helsingforsare. Här har lirats otaliga stora fotbolls-, bandy- och hockeymatcher. Domarlegendaren Fjalar "Fjalle" Åsten har upplevt många av dem.

– Jag dömde matcher i 46 år. Har säkert visslat ett hundratal också här, säger han och pekar mot Väinämöinenplanens mittcirkel.

Det är skönt grönt så långt ögat når. Gruset är ett dammigt minne. Konstgräsplanen blev klar precis till invigningen i går kväll. De sista skruvarna i stängslet spändes minuterna före juniorernas öppningsmatch.

Fjalar Åstén fick tillsammans med Hbl:s förre sportchef Göran Wallén äran att blåsa i gång herrarnas premiärmatch mellan Kiffen och HIFK.

– Det här är suveränt för knattarna, säger Göran Wallén.

Skridskor på vintern

Allt fler fotbollsmatcher spelas på konstgräs i Helsingfors. Det är en internationell trend. Spelytan är dyr att anlägga och inte är den gratis att sköta heller, men i förlängningen ekonomisk. Framför allt förlänger konstgräset säsongen, vilket är bra speciellt för juniorerna.

Väinämöinenprojektet förverkligades som ett samarbete mellan Pallo-Pojat juniorit, HIFK och Kiffen. För ändamålet grundades ett fastighetsbolag. Planen är ändå allmän och ska precis som förut också fungera som skridskoplan på vintern.

– Då är det is på halva planen och så spelar knattarna fotis på den andra, säger fastighetsbolagets ordförande Henrik Lindström från Kiffen.

Enligt Lindström är det ännu oklart vem som sköter skridskoplanen.

– Staden vill att föreningarna gör det men jag kan inte se att vi har sådana resurser.

Nyinvigningen lockade mycket folk till plankanten och så kommer det att vara även i fortsättningen, nu sju dagar i veckan. Om det stör invånarna i omgivningen? Knappast. Matcherna och träningarna är slut senast vid 21-tiden. Och gissningen är snarare att den upplivade verksamheten piggar upp grannkvarteren.

– Arbetslaget berättade att många som bor i närheten ofta varit här och ivrigt frågat när planen är färdigbyggd, säger Henrik Lindström.

Nå, nu är den det.