FOTO: Lehtikuva/Jarno Mela

Måsungar överbelastar nödcentralen

Nödcentralen får sextio till åttio samtal om dagen om ensamma måsungar. Räddningsverket informerar att det är alldeles naturligt att måsungar lämnar sina bon den här tiden på året.

– I dag har vi redan fått fyrtio samtal före klockan fyra. Människor blir till sig då de ser en måsunge på gatan. Det är inte heller bara måsungar som lämnar sina bon nu. Andra fåglar, till exempel änder, gör det också, säger jourhavande brandmästare Jari Korkiamäki.

Det är naturligt att ungarna undersöker sin omgivning och måsar häckar också i bostadsområden. Mamman kanske letar mat eller betrakta ungen på avstånd, också om ungen verkar vara övergiven. Genom att hålla sig på avstånd ger man möjlighet åt mamman att komma tillbaka.

– Om ungen piper och rör på sig är den antagligen inte övergiven. Vi uppmanar folk att vänta i tolv timmar innan de ringer och då bara om ungen verkar vara i dåligt skick.

Använd paraply

Mamman kan anfalla då man närmar sig måsungar. Då är det bäst att lämna platsen och skydda huvudet med händerna, en tidning eller ett paraply, uppmanar räddningsverket.

– Ett djur är inte i fara om en räv hotar det. Det är naturligt. Vi ingriper bara om djur hotas av människors aktivitet, till exempel fastnar i ett avlopp.

I första hand ska man ta kontakt med Helsingfors stads räddningsverks djurräddningsenhet om djur är i fara. Nödnumret 112 ska man ringa om människor är i fara eller om man är osäker.

–  Det finns inga bestämmelser om att vi ska rädda vilda djur, som det finns om till exempel kor och hundar som är mänsklig egendom. Det är någonting vi gör för att vi vill göra det.

Alla fåglar är fridlysta under häckningstiden 10 mars till 31 juli.