Foto: Benjamin Suomela. Den vitkindade gåsen försvarar bestämt sina ungar men annars är den van vid människan och stadsmiljön. Vid Brunnsparken kan man på morgnarna se gässen prydligt använda övergångsställen.

Staden: Gåsen är en turistattraktion

Fågelspillning så långt ögat når. Men, säger Helsingfors stad, gässen är här för att stanna.

Enligt miljöcentralens utredning är bajset som de vitkindade gässen strör omkring sig i parker, på trottoarer och kajer en mindre estetisk olägenhet jämfört med fördelarna. Turisterna älskar "bajsgåsen", som den också kallas i folkmun. Miljöcentralen föreslår också att fågeln ska göras till varumärke för staden.

Turistinformationen och Högholmens djurpark förhåller sig svalt till förslaget men på Birdlife Finland säger fågelskyddschef Teemu Lehti­niemi att det är briljant.

– Helsingforsarna borde vara stolta över de här fåglarna.

Enligt Teemu Lehtiniemi har stadsborna lärt sig att leva med gåsen, både den vitkindade och den något större kusinen från Kanada.

– Min uppfattning är att klagomålen är färre.

De vitkindade gässen räknas på hösten. Den senaste fågelräkningen gjordes i höstas. Då fanns det mellan åtta och niotusen gäss i huvudstadsregionen.

Stängsel fungerar inte

På tisdagsmorgonen och i går morse vankade uppskattningsvis några hundra gäss i Brunnsparken och på det stora gräset vid Havsgatan. Gräset försvann glupskt i struparna, kvar blev … ja, ni vet vad.

– Måsskit är mycket värre, säger Teemu Lehtiniemi.

För att då inte tala om hundbajs. Gässen är gräsätare. Lämningarna ser värre ut än de är. Det tröstar inte exempelvis ungdomarna som åker skateboard vid Eviga elden, sjömansstatyn vid Café Carusel.

– Fy fan, här kan man inte åka!

I miljöcentralens utredning föreslås omfattande staketbygge runt Brunnsparken för att hindra fåglarna att nå gräsmattorna. Speciellt när de har ungar är det marktransporter som gäller. Därför kan stängsel faktiskt fungera. Men det här är knappast realistiskt, vilket också konstateras i utredningen.

Teemu Lehtiniemis förslag är att sätta in riktade resurser för att sjasa bort fåglarna från lek- och skateparker och picknickgräs.

– Och det tror jag också att staden redan gjort. Men kanske kan man effektivera det där ytterligare?

"Fina djur"

I Malmö är "gåsproblemet" så omfattande att staden tillåter jakt. "Antalet har ökat dramatiskt", heter det på stadens nätplats. Gatukontoret har också skapat gåsbajsfria zoner som städas extra noga.

Gatukontoret beviljar med tillstånd av Länsstyrelsen jaktlov. En fågel per utstakat område får skjutas, i syfte att skrämma bort fåglarna.

– Gässen känner igen jägarna som får ta till knep som att ha olika färg på kläder och bilar efter varje besök. Man kan inte heller skjuta hur som helst i tätbebyggda områden, enligt Malmö stad.

Den vitkindade gåsen är fridlyst och det krävs tillstånd för avskjutning och för att plocka ägg. I Sverige är det Länsstyrelsen som beviljar dispens angående äggplockning och avskjutning av vitkindad gås.

I fjol var de avskjutna vitkindade gässen 131 stycken i Malmö.

I Brunnsparken rastar Marvi Ihantola hunden Assi. Varken hon eller hunden störs av gässen.

– Nej då, de är fina djur. Och Assi bryr sig inte över huvud taget. Jag tror att folk lugnat sig lite. Men kanske lekparker och badstränder borde städas upp lite bättre?