Foto: EPA/Didier Lebrun

Belgiens kung Albert abdikerar

Kung Albert II av Belgien meddelade i ett direktsänt tevetal till nationen att han avgår.

Den 79-årige kungen abdikerar. Sonen, kronprisen Philippe, 53 år, är den som står på tur i tronföljden.

- Det är en grundläggande fråga om respekt för institutionerna och för er, mina kära medborgare. Efter 20 år vid makten är det dags att lämna över stafettpinnen till nästa generation, säger kung Albert enligt tidningen Le Soir.

- Den belgiska kungens roll är att tjäna demokratin och dess medborgare.

Kronprins Phillippe

Kronprins Phillippe, hertig av Brabant, är äldste son till kung Albert II och drottning Paola av Belgien. Han föddes den 15 april 1960 i Bryssel och är gift med Mathilde d'Udekem d'Acoz. Paret har fyra barn: prinsessan Elisabeth, prins Gabriel, prins Emmanuel och prinsessan Eléonore.

Philippe tog en kandidatexamen i statskunskap vid Stanford University i USA 1985 och har studerat vid Oxford. Han är också utbildad stridspilot och fallskärmsjägare.

Han har lett ett sjuttiotal handelsdelegationer i bland annat Brasilien, Ryssland, Indien och USA och sitter i den belgiska senaten sedan 1994.

Väntat

Kung Albert har valt att avgå på nationaldagen den 21 juli.

Hans väntade abdikation kommer bara några månader efter att Nederländernas drottning Beatrix på valborgsmässoafton lämnade tronen till förmån för sonen, 46-årige Willem-Alexander. Beatrix föddes 1938 och sedan hon i januari tillkännagav sin abdikering har det spekulerats mycket kring ett förestående generationsskifte på flera europeiska troner.

I Europas större monarkier är samtliga regenter — utom den nytillträdde Willem-Alexander — för närvarande födda före 1947.

Artikeln har uppdaterats