Foto: AFP/Lehtikuva/Patricia de Melo Moreira. Portugals premiärminister, finansminister och utrikesminister.

Flera portugisiska ministrar avgår

Nyval hotar i Portugal sedan två tunga ministrar lämnat regeringen. Den politiska krisen har lett till börsras och ökade lånekostnader.

I måndags avgick Portugals finansminister Vitor Gaspar, arkitekten bakom åtstramningarna som varit en förutsättning för de nödlån som landet fått av EU och Internationella valutafonden (IMF) sedan 2011. Han lämnade regeringen på grund av allmänhetens minskande stöd för svångremspolitiken, som lett till rekordhög arbetslöshet.

Gaspar ersattes av Maria Luís de Albuquerque, ett val som fick utrikesminister Paulo Portas att lämna sin post dagen efter.

Kraftigt börsras

Ministeravgångarna ledde till ett kraftigt börsras i tisdags. Samtidigt uppgav inhemska medier att ytterligare två ministrar tänker avgå. Jordbruksministern Assunção Cristas och socialförsäkringsministern Pedro Mota Soares tillhör, liksom Portas, det konservativa partiet CDS-PP som ingår i regeringskoalitionen.

Premiärminister Pedro Passos Coelho vägrade acceptera Portas avgång. Enligt analytiker är risken för nyval stor då regeringen är beroende av CDS-PP för att inte förlora sin majoritet.

- Premiärministern kommer att göra allt för att fortsätta och ge Portas alla möjliga eftergifter. Men misslyckas han kan vi knappast undvika nyval, säger António Costa Pinto, politisk analytiker, till Reuters.

President Aníbal Cavaco Silva ska träffa ledarna för de viktigaste partierna för krissamtal. Presidenten kan enligt konstitutionen upplösa parlamentet.

Bakgrund
Portugals ekonomiska kris
  • Den globala finanskrisen 2008 slog hårt mot Portugals ekonomi. Sedan 2011 får Portugal av nödlån av EU och IMF med villkoret att de offentliga utgifterna bantas.
  • 30 000 offentliga jobb har avskaffats, arbetslösheten är 18 procent, längre arbetsvecka har införts och de sociala avgifterna höjts.
  • Åtstramningspolitiken har lett till hård kritik från portugiserna. Fyra generalstrejker har genomförts på två år, den senaste i juni.
  • Budgetunderskottet var i mars 10,6 procent av BNP, nära dubbelt så högt som de 5,5 procent lånegivarna har satt som mål i slutet av 2013.
  • Regeringen räknar med en negativ tillväxt, minus 2,3 procent i år.
  • Den 15 juli kommer representanter från IMF, EU och ECB för att granska reformpolitiken.

Nya lån?

Krisen har lett till kraftigt ökade lånekostnader och risken finns att Portugal inte kan slutföra låneprogrammen som planerat nästa år — de kan behöva förlängas, säger ekonomiska bedömare.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uppmanar Portugal att "så snart som möjligt" lösa den politiska krisen för att inte "äventyra landets ekonomiska trovärdighet", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Artikeln har uppdaterats