Foto: LEHTIKUVA/Kimmo Mäntylä

Fennovoima vill köpa ryskt kärnkraftverk

Kärnkraftbolaget Fennovoima vill köpa sitt kärnkraftverk av ryska Rosatom. Rosatoms dotterbolag blir eventuellt delägare i Fennovoima.

Fennovoima håller på att få rysk förstärkning för att genomföra planerna på att bygga ett kärnkraftverk. Det ryska Rosatom har ingått vad som kallas ett utvecklingsavtal med Fennovoima om leveransen av anläggningen. Dess dotterbolag Rusatom Overseas planerar att gå in som ägare I Fennovima med en tredjedel.

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) välkomnade överenskommelsen på ondsagen.

– Det här förbättrar förutsättningarna att genomföra projektet, sade han.

Den juridiska sidan av kraftverksbygget är dock ännu inte löst. Vapaavuori medgav att frågan är vansklig. Den ansökan som låg till grund för riksdagens principbeslut om kärnkraftsbygget 2010 nämnde inte Rosatom. Där föreslogs det japanska Toshiba och det Franska Areva leverera anläggningen. Anläggningen planerades också bli större än vad Fennovoima nu planerar. Effekten har sänkts från 1 600 till 1 200 megawatt.

Vid Arbets- och näringsministeriet börjar man nu utreda om det nuvarande principbeslutet kan tillämpas på den anläggning som Rosatom tänker bygga. Vapaavuori antog att utredningen kan dröja ett år och han försäkrade att han accepterar vilket resultat som helst. Enligt honom ska byggplanerna inte försenas även om riksdagen måste ge ett helt nytt principbeslut.

Enligt det nuvarande principbeslutet måste Fennovoima ansöka om bygglov senast den 1 juli 2015.

Grönrött motstånd

Inom regeringen ställer sig Vänsterförbundet och De gröna skeptiska till den nya vändningen och tidtabellen. Oras Tynkkynen (Gröna) tror att projektet stjälps av dess olönsamt.

– Man kan undra om inte omröstningen i riksdagen hade slutat annorlunda om riksdagsledamöterna hade känt till att Rosatom är med i projektet. Då var man ute efter nya kärnkraftsprojekt med hänvisning till att det behövs för att vi ska kunna bli kvitt energiberoendet av Ryssland, sade Tynkkynen.

Vänsterförbundets vice ordförande Aino-KaisaPekonen sade att det vore skäligt att frågan diskuteras på nytt när leverantören byts ut.

– Några nya principbeslut blir det inte under den här regeringsperioden, vilket kanske bromsar upp behandlingen av frågan.

Vänsterförbundet motsätter sig en utbyggnad av kärnkraften.

– Det handlar om en så stor fråga att den i lugn och ro måste behandlas i partifullmäktige.

Vapaavuori ansåg däremot att det inte är något problem om ett ryskt bolag är med som ägare. Ursprungligen ägde det tyska energibolaget E.ON en tredjedel av Fennovoima, men det drog sig ur projektet.

– Jag kan inte begripa varför det vore ett problem att en tysk ägare byts ut mot en rysk, sade Vapaavuori. 

Artikeln har uppdaterats