Foto: Lehtikuva/Mikko Stig

Finska forskare är ny schizofrenimedicin på spåren

En studie vid Helsingfors universitet visar att histaminsystemet i hjärnan kan vara centralt för behandlingen av psykoser och kan leda till en helt ny klass av psykosmediciner.

En arbetsgrupp under ledning av professor Jesper Ekelund från psykiatriska kliniken vid Helsingfors universitet har visat att mycket stora doser av läkemedlet famotidin minskar symtomen hos personer med schizofreni. Famotidin används som medicin mot magsår och sura uppstötningar.

I normala fall når famotidin inte alls in i hjärnan som skyddas av den så kallade blod-hjärnbarriären, men genom att öka doseringen når tillräckligt mycket läkemedel in i hjärnan och påverkar hjärnans histaminsystem.

Symtomen hos personer med schizofreni började minska redan efter en vecka. Studien gjordes bland trettio schizofrenipatienter där en grupp fick famotidin och den andra gruppen fick placebo. De som fick famotidin började må bättre medan de som fick placebo visade ett oförändrat tillstånd.

– Upptäckten visar att histaminsystemet kan vara viktigt för behandling av psykos. I många decennier har man behandlat människor med mediciner som påverkar dopaminsystemet och man har vetat att det har en påverkan på histaminsystemet men inte känt till att det kan vara viktigt för psykoser, säger Ekelund.

Det tar ännu några år innan nya mediciner som baserar sig på upptäckten kommer ut på marknaden. Först måste man utveckla molekylen, göra tester i laboratorier och göra tester med försöksdjur och sedan tester med människor. Jesper Ekelund gissar att processen kan ta mellan fem och tio år.

– Allra först måste man replikera upptäckten, det vill säga upprepa fyndet för att se om det faktiskt stämmer. Vi har fått forskningsunderstöd från Stanley Foundation i USA och den nya studien görs i samarbete med Karolinska institutet i Stockholm, säger Ekelund.

Studien med famotidin har varit helt forskarinitierad och akademiskt finansierad. Inga läkemedelsföretag har deltagit i forskningen.