Foto: LEHTIKUVA/Sari Gustafsson

"Läkarna och industrin måste samarbeta"

De ekonomiska kopplingarna mellan läkemedelsindustrin och läkarna kommer i framtiden att vara synliga på nätet. Efpias nya etiska anvisningar som kommer att träda i kraft i Finland 2016 och i dem ingår öppenhet om liknande bindningar.

Efpia är en centralorganisation inom den europeiska läkemedelsindustrin.

I praktiken innebär detta att alla läkares namn och arvoden läggs ut på nätet, ifall läkemedelsindustrin betalat dem exempelvis för föreläsningar eller läkemedelsundersökningar.

– Öppenhet är bra. Man måste ändå komma ihåg att läkarna och läkemedelsindustrin måste samarbeta. Nya och säkra mediciner uppkommer inte utan detta samarbete, säger verksamhetsledaren Heikki Pälve vid Läkarförbundet.

De nya uppdaterade direktiven kommer att gälla läkemedelsindustrin i hela EU. Det är ändå upp till varje land att själva avgöra hur anvisningarna tillämpas i lagstiftningen. Exempelvis i Danmark, Frankrike och Portugal är direktiven en del av lagstiftningen.

I Finland stöder de etiska direktiven lagstiftningen. Läkemedelsindustrin ansvarar också själv för bevakningen.

Utbildning för miljonerI Finland finns det ungefär 25 000 läkare. Troligen kommer alla läkare att samarbeta med läkemedelsindustrin eller ha andra samband till industrin i något skede av karriären.

Toppläkare inom den egna branschen och läkare som arbetar med att undersöka mediciner samarbetar mest med industrin.

Laura Labart som är expert inom läkemedelsindustrin säger att en liten del av alla läkare arbetar med läkemedelsundersökningar, men kan inte ge någon exakt siffra.

Läkemedelsindustrin vill inte uttala sig om hurdana summor det rör sig mellan läkare och industrin men förra året satsade branschens företag 16 miljoner euro på olika kurser.

Allmänt brukar fortbildning inom branschen motiveras med att utbildning som betalas av företagen sparar statens tillgångar.

En offentlig databas om läkarnas ekonomiska kopplingar med industrin är ändå inte helt problemfri. Frågorna gällande integritetsskydd och datasekretsess är fortfarande olösta.

Texten är uppdaterad. I en tidigare version stod det felaktigt att antalet läkare i Finland är 250 000. Den rätta siffran är 25 000.