Foto: EPA/Harish Tyagi.

Egyptens president fick ultimatum

Efter helgens demonstrationer ställs Egyptens president Mursi inför ultimatum: avgå, eller oppositionen tar till civil olydnad.

Morgonen efter helgens våldsamma demonstrationer med flera dödade och hundratals skadade, de största protesterna sedan Hosni Mubarak störtades, stacks Muslimska brödraskapets högkvarter i Kairo i brand. Några timmar efter attacken kom beskedet från regeringen Mursi: fyra ministrar, bland dem turistministern, avgår.

"Har lärt en läxa"

Muhammad Mursi själv ställs av oppositionsrörelsen Tamarrud inför ultimatumet att avgå senast klockan 17 på tisdag och låta myndigheterna förbereda nyval, annars inleds en kampanj med civil olydnad.

– I morgon (tisdag) är en mycket viktig dag. Jag har en stark känsla av att Mursi avgår under fredliga former och lämnar landet, han vet vad som kommer att hända annars. Jag tror att bilderna av Mubarak bakom galler har lärt honom en läxa, säger Negad El Borai, människorättsaktivist och jurist i Kairo, till TT via telefon.

Om Mursi inte avgår kommer aggressiviteten att öka, och det finns risk för att militären tar makten, tror han.

Två vägar för Mursi

Mursi och Muslimska brödraskapet har två vägar att gå då de inte kan göra något åt ekonomin, säger Inga Brandell, Nordafrikaexpert vid Södertörns högskola. Den ena är en radikalisering mot islamistiskt håll, med ökad konfrontation som följd.

– Den andra vägen är den man prövat med jämna mellanrum: att sätta i gång dialog och försöka få fram kompromisslösningar. Väljer de den vägen kan den egyptiska omvandlingen tas upp ur diket igen och kanske rulla vidare, säger hon.

Brandell ser det som svårt att genomföra nyval i dagsläget. Hon tror också att militären drar sig i det längsta för att ingripa, efter att Mursi tidigare tvingat dem att backa.

FAKTA
Muhammad Mursi
  • Muhammad Mursi är universitetsutbildad i Kalifornien och valdes i juni 2012 till landets första, demokratiskt valda president.
  • Innan dess ledde han Frihets- och rättvisepartiet (FJP) som bildats av Muslimska brödraskapet, Egyptens största islamiströrelse. Han satt fängslad under Hosni Mubaraks regeringstid.
  • Mursi blev presidentkandidat först när Muslimska brödraskapets förstahandsval, den populäre och mer karismatiske Khairat el-Shater, hade diskvalificerats.
  • Mursi säger sig förespråka en vidsynt, modern form av islamistisk agenda som skulle ta Egypten in i en ny demokratiska era, men har kritiserats för att ha fallerat vad gäller både ekonomin samt att reformera landets konstitution.

Internt beslut

En kampanj med civil olydnad skulle inte, med det kaos som råder, betyda så mycket just nu, anser Brandell.

– Den egyptiska statsapparaten och rättsväsendet har ju gått ganska helskinnad genom hela den här processen. Jag har svårt att se mot vem den skulle slå mot och hur.

Vad skulle krävas för att Mursi ska avgå?

– Det är ju säkert ett internt beslut inom det Muslimska brödraskapet. De hade ju själva önskat en annan kandidat, med starkare karisma och ställning inom partiet.