Foto: Lehtikuva / Kimmo Mäntylä. Om tre år skriver de första abiturienterna sina prov på en dator.

"Pengar fattas för elektroniska studentskrivningar"

Finlands Kommunförbund kritiserar detaljerna kring de elektroniska studentskrivningarna.

 De studerande som inleder sina gymnasiestudier hösten 2013 kommer att vara de första som avlägger studentexamen genom elektroniska studentskrivningar. 

Några medel för finansieringen av elektronifieringen har ändå inte avsatts. I ramarna för statsfinanserna 2014–2017 har det inte anvisats några anslag alls för att genomföra reformen, påpekar Kommunförbundet.

Tyska, geografi och filosofi är de första läroämnena som skrivs i elektronisk form hösten 2016. Läroämnena utökas gradvis och våren 2019 är alla läroämnen med i de elektroniska studentskrivningarna.

– De gymnasiestuderande som deltar i de elektroniska studentskrivningarna ska arbeta med hjälp av datorer redan under gymnasiestudierna så att de får tillräckliga färdigheter för att klara det tekniska i studentskrivningarna, säger Päivi Väisänen-Haapanen som är sakkunnig i frågan.

Kommunförbundet anser att det uppkommer stora kostnader när man gör en så stor förändring. Både teknisk utrustning och ökat behov av fortbildning kommer att betyda höga kostnader för skolorna.

- Alla åtgärder för att säkerställa att de elektroniska studentskrivningarna fungerar tekniskt orsakar tilläggskostnader för utbildningsanordnarna, och kostnaderna måste beaktas i den ekonomiska planeringen, påpekar Päivi Väisänen-Haapanen.