Ecuadors president Rafael Correa anser att Snowden är ett specialfall. Foto: Lehtikuva/AFP/Rodrigo Buendia.

Ecuador ger Ryssland ansvaret för Snowdens framtid

Ecuador anser att uppgiftsläckaren Edward Snowdens öde är i Rysslands händer.

Ecuadors president Rafael Correa sade på söndagen att det är ryssarna som bestämmer om Snowden ska få lämna flygplatsen och ta sig till Ecuadors ambassad.

Han sade att en asylansökan endast kan behandlas efter att Snowden anlänt till Ecuador eller något av landets ambassader.

– Han behandlas som vilken annan person som helst trots att han inte har något pass. Vi förstår att det här är ett specialfall, sade Correa.

Snowden har befunnit sig på flygplatsen Sjeremetjevo i Moskva sedan söndagen för en vecka sedan. USA har dragit in Snowdens pass och kräver att han överlämnas.

Det har spekulerats att Ryssland i hemlighet köpslår om en överlämning med USA. Andra tror att Snowden inte kommer att överlämnas förrän Ryssland kommit över all information som den tidigare NSA-konsulten besitter.

På söndagen sade ordföranden för den ryska dumans kommitté för utrikesfrågor, Aleksej Pusjkin, dock att det skulle vara omoraliskt att överlämna Snowden till USA.

– Det är inte fråga om hur nyttig Snowden är (för Ryssland). Det är en fråga om principer. Att lämna över en politisk flykting är moraliskt fel, skrev Pusjkin på Twitter på söndagen.