KLICKA FÖR ATT SE HELA BILDEN. Foto: Karl Vilhjalmsson. Ombytta roller avslöjar stereotyperna i hur män och kvinnor fotograferas, säger Tomas Gunnarsson.

Mördarmän och söta flickor

Han kallar sig genusfotograf och han vill förändra världen en bild i taget. Tomas Gunnarsson kritiserar trånga könsroller och manlig hegemoni.

I fjol somras blev den svenske journalisten och fotografen Tomas Gunnarssons blogg genusfotografen.se rikskänd. I inlägget som spred sig som en löpeld i sociala medier kritiserade han en fotoserie i tidningen Xpress. Artikeln handlade om mästerkocken Louise Johansson, men på bilderna sågs hon göra allt annat än laga mat – bland annat tvätta fötterna och iklädd sidenklänning dricka vatten ur en sprutande slang.

Tidningen bad senare om ursäkt för de "oavsiktligt" sexistiska bilderna.

Sedan dess har Gunnarsson startat eller deltagit i flera debatter om sexism, heteronorm och könsstereotypier i kommersiellt och journalistiskt bildspråk. Tack vare hans kritik – som alltid framförs på ett humoristiskt sätt – har bland annat en sexistisk reklamkampanj dragits tillbaka i Sverige.

– Det senaste halvåret har debatten tagit fart, säger Gunnarsson som numera flitigt anlitas som föreläsare av allt från länsstyrelser och skolor till tidningsredaktioner.

Genusanalys Hbl vs HS:
Genusfotografen tog en titt på fredagens Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat och gjorde några snabba iakttagelser. 
 
  • Representation: I nyhetsdelen av HS (kulturdelen räknades inte med) fanns 9 kvinnor och 26 män på bild. I Hbl (kulturdelen utesluten) fanns 19 kvinnor och 10 män.  
  • Klassiska bilder i HS: Män som hugger ved, allvarligt blickar ut över världen, ser buttra ut, står med armarna i kors. Plus för "manligt" bildspråk i foto av kvinna som spelar amerikansk fotboll.
  • Bra reportage i Hbl: Amerikansk fotboll även här, plus för aktiva bilder av spelarna och avsaknad av könsbestämmande utryck i rubrik och ingress. En typisk bestämd man med rynkad panna också i Hbl.  
  • Resultat: Hbl vinner omgången men kan ändå inte stoltsera med några aktiva normbrott i bildspråket. 

Varför är stereotypa bilder dåliga?

– Bilder har en central roll i hur vi tolkar kvinnligt och manligt. Vi speglar oss i bilder och bilderna speglar samhället. De reproducerar de smala könsrollerna om och om igen. I det kommersiella bildflödet och i mainstreammedier ser vi inte människor som avviker från normerna manliga män och kvinnliga kvinnor, säger Gunnarsson.

Skillnaderna i hur män och kvinnor vanligen porträtteras är tydliga. Kvinnor brukar le, sitta eller ligga, posera medvetet och vara passiva i bilden. Män däremot står ofta med armarna i kors och tittar bistert in i kameran – i vad Gunnarsson kallar "mördarposen" – eller gör något aktivt.

Dessutom fotograferas kvinnor oftare uppifrån, vilket förminskar dem och placerar dem i underläge, medan män fotas nerifrån, vilket ger intryck av makt.

Hur gör du för att uppmärksamma folk på det stereotypa bildspråket som omger oss?

– Jag visar på mönstren. Om man inte sätter ord på det man ser passerar det bara. En effektiv ögonöppnare är att göra ett byte, det vill säga att invertera könsrollerna. Hur skulle det se ut om en man satt i denna pose?

Den effekten illustreras av Gunnarsson själv här intill. Han poserar på ett sätt som en fotoguide rekommenderar för kvinnor.

– Det finns faktiskt listor på hur man ska plåta män och kvinnor, skrattar Gunnarsson.

Fotosessionen blir munter då han försöker vinkla sin kropp i de mest onaturliga ställningar – sådana vi ser kvinnor på tidningsomslag göra varje dag.

När bilderna är tagna och vi promenerar tillbaka mot bilen ger ett komiskt sammanträffande ytterligare bevis på det vi velat illustrera. I närheten pågår nämligen en identisk fotosession, med den skillnaden att det är en ung kvinna som svankar med ryggen och slänger med håret framför kameran.

Mannen är norm

Tomas Gunnarsson besökte Helsingfors för att hålla en föreläsning i anslutning till Prideveckans program. Efter föreläsningen fick han frågan om han tror att han kunde göra det han gör om han vore kvinna. Han svarade nej.

– Jag skulle åtminstone möta mycket mer motstånd, förklarar han dagen efter.

Gunnarsson har inte blivit hotad eller utsatt för sådant hat som kvinnliga bloggare och journalister möter.

– Män har problem med kvinnor som tar plats, inte med män som tar plats. Näthatet är könat och handlar ofta om sexuella hot. Men män har inget kön eftersom de är norm. Jag har alltså inget kön som kan attackeras.