Rörande scener. Folk omfamnade varandra när USA:s Högsta domstol kom med sitt prejudicerande beslut i onsdags att samkönade äktenskap har ett likaberättigande. Foto: EPA/Jim Lo Scalzo

Många gaypar ville gifta sig i Kalifornien

I Kalifornien upphävde en domstol i fredags förbudet mot samkönade äktenskap, efter Högsta domstolens historiska utlåtande tidigare i veckan. Genast bildades en lång kö av jublande människor som ville ingå äktenskap. För Joel Reid betyder HD:s beslut mycket mer än bara rätten att gifta sig.

– För mig var det en lättnad att äntligen erkännas som en likaberättigad del av samhället, säger Joel Reid, via telefon till Hbl.

Han arbetar som kläddesigner och är engagerad i demokratiska partiet i Seattle där han bor.

Delstaten Washington beslutade redan i november förra året att godkänna samkönade äktenskap och Reid var på plats för att fira med sina nära vänner.

– Hade Högsta domstolen gått åt andra hållet och beslutat att samkönade äktenskap inte hade samma legalitet hade det varit en katastrof för många av mina vänner. De hade förlorat allt.

Det var i onsdags som HD kom med sitt beslut att underkänna Defense of Marriage Act (Doma), en federal lag från 1996 som ger stater rättigheter att förbjuda samkönade äktenskap ingångna i andra stater.

Doma ansågs inte förenlig med konstitutionen då den berövar personer deras rätt till likabehandling.

Lagen undertecknades av dåvarande president Bill Clinton, som senare har ändrat sig och stött dess upphävande. Obama-regeringen uttalade sig 2011 om Doma och dömde den icke-konstitutionell men inväntade Högsta domstolens avgörande.

– För gayrörelsen spelar det ingen roll om det heter partnerskap, civil union, eller äktenskap, vi vill bara ha samma rättigheter som alla andra, säger Reid.

Glädjescener i Kalifornien

Den andra delen av onsdagens beslut som rörde den kaliforniska lagstiftningen och den så kallade "Prop 8" var inte lika tydlig. Här konstaterades torrt att målet inte kunde tas upp av HD eftersom det föll på en juridisk teknikalitet – de som försvarade det kaliforniska förbudet hade ingen formell grund till att göra det.

Normalt brukar delstatsföreträdare försvara sin delstats lagar inför HD, men både guvernören Jerry Brown och Kaliforniens högste jurist Kamala Harris har i detta fall vägrat att försvara en lag som förbjuder samkönade äktenskap.

Strax efter delstatens förbud hävdes gifte sig Kristin Perry och Sandra Stier i San Fransiscos statshus. De var ett av paren som processat för att få rätten till att ingå äktenskap.

För Reid är beslutet en milstolpe trots att inget definitivt sades om samkönade äktenskaps konstitutionsenlighet.

– Det här är ett jättesteg för oss inom gayrörelsen, och en tydlig signal och ett prejudikat för framtida rättegångsprocesser.

Reid är både förvånad och glad över att den konservativa domarpanelen trots allt kom med ett så tydligt budskap, tidigare har de gjort sig kända för komplicerade utlåtanden som varit svårtolkade.

– Men det är inte sista gången Högsta domstolen kommer att behöva komma med utlåtanden.

Många bedömare i USA gör samma antagande som Reid, och siar att beslutet att skicka tillbaka det kaliforniska målet till delstatsnivå var ett sätt att vinna tid.

En majoritet av amerikanerna är för samkönade äktenskap men processen är komplicerad då många delstater har förbuden inskrivna i sina konstitutioner, som i sin tur reglerar lagar och de juridiskt praktiska besluten. Det här ger delstaterna tid att gör förändringar och de konservativa tid att svälja det beska pillret.

– Kampen är inte över på långa vägar. Våra motståndare lär inte vända på en femöring och börja älska oss nu, tvärtom tror jag de kan bli ännu mer hatiska, säger Reid.

Påverkar hela livet

Han jämför dagens gayrörelse med förtrycket mot svarta för femtio år sedan. Att människor i dag inte ska behöva bli diskriminerade på grund av hudfärg och etnicitet är en självklarhet för många amerikaner, men när det kommer till sexuella minoriteter förekommer det flagranta fördomar.

I delstater där samkönade äktenskap varit förbjudna väntar många par på att kräva utebliven kompensation och det är troligt att det kommer bli flera fall där stater stäms för diskriminering.

– Det här beslutet påverkar hela vår vardag med försäkringar, arvsrättigheter, skattelättnader, välfärdsprogram och sjukvård. Det har bedömts att med äktenskapet kommer över 1 000 rättigheter för gifta par.

Tidigare har familjer som inte godkänt sina barns homosexualitet kunnat stänga ute barnets äkta hälft vid svåra sjukdomar och vägra dem rätten till besök, eller medbestämmanderätt om partnerns hälsa.

HD:s beslut underlättar även när ett barn har två föräldrar av samma kön och ger rättigheter åt båda i frågor gällande skolgång och hälsa. Den amerikanska militären beslutade genast att ge lika rätt åt personer gifta med någon av samma kön inom militären.

– Jag tänker på alla de ungdomar som kämpar med sin sexualitet och som hela sina liv hört att de inte är normala, inte är hälsosamma och inte bidrar produktivt till samhället. Nu har Högsta domstolen sagt att de är lika mycket värda och att deras sätt att leva har ett likaberättigande, säger Reid.