Foto: Lehtikuva/Aleksi Tuomola

Prideveckan kulminerade i färgstark parad

Internationella frågor var på tapeten när den traditionella prideparaden tågade genom Helsingfors i dag.

Senatstorget fylldes av regnbågsflaggor, brudklänningar och lila ballonger då Prideparaden skulle köra i gång i dag. För många är evenemanget en glädjemanifestation och en möjlighet att ha det roligt. Samtidigt var internationella hbtqi-frågor i många deltagares tankar.

– Mänskliga rättigheter är ingen självklarhet om man ser på Ryssland till exempel, säger Anders Huldén, ungdomsverksamhetskoordinator på Seta.

Huldén syftar på lagförlaget Rysslands parlament godkände i tisdags. Lagen förbjuder att utsätta minderåriga för information om "icke-traditionell sexualitet".

Ryska Anna och Idisia har kört till Helsingfors från Uleåborg för att delta i paraden. De har båda tejp med ryska flaggans färger över munnen. Det är första gången de deltar i Pride.

– Vi tyckte det var dags att göra något. Situationen i Ryssland är riktigt dålig, därför flyttade vi till Finland. Men det finns alltid hopp, säger Anna.

Förändringens vindar

Sexuella minoriteters rättigheter är också aktuella i USA. I fredags upphävde en federal domstol ett förbud mot samkönade äktenskap i Kalifornien.

USA:s ambassadör Bruce Oreck deltar i paraden för fjärde året och tycker stämningen är på topp. Han tror domstolsbeslutet är ett tecken på att vinden håller på att vända också i USA.

– Det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter, säger han.

Oreck tror att offentliga evenemang som Pride är viktiga eftersom de gör det lättare för människor att känna sig accepterade.

Fest och fröjd

Anders Huldén påminner ändå om att Pride inte bara handlar om sakfrågor.

– Prides budskap är också att vara glad och att få vara sig själv, säger Huldén.

Paraden startade i dag klockan 13 från Senatstorget och slutade med parkfest vid Tölöviken. I kväll uppträder bland annat LCMDF och Krista Siegfrids på Prides huvudfest i Gamla studenthuset.

Festen lär bli en hit – under paraden spelades Siegfrids Eurovisionslåt "Marry me" åtminstone fyra gånger.