Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Soini väljer Finland

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini ställer inte upp i EU-valet. Soini gav sitt besked i öppningsanförandet på partikongressen i Joensuu.

Före Sannfinländarnas partikongress inleddes samlades aktivister, anhängare och andra nyfikna på torget i Joensuu för att se och höra partiordförande Timo Soini. Många framförde också en vädjan till honom.

– Åk inte, var den samstämmiga uppmaningen.

I sitt tal på torget förde Soini kraftigt fram partiets målsättning, att bli statsministerparti i nästa regering. Det rev ner applåder av ungefär samma omfattning som kritiken mot regeringen.

Något besked om sin kandidatur i EU-valet gav Soini inte. Det sparade han till öppningsanförandet på partikongressen.

När Soini klev upp i talarstolen för att hålla anförandet mottogs han som en rockstjärna. Applådåskorna dånade och jubelrop hördes.

Innan Soini gav sitt besked tog han en genomgång av  de resultat Sannfinländarna uppnått under hans ledning. 

– Partiet har de senaste två åren försökt vänja sig vid att vara ett stort parti i riksdagen. Där finns utrymme för förbättringar, konstaterade Soini.

Trots det är Sannfinländarna enligt Soini partiet som i motsats till andra har något nytt att komma med.

– Vi är Finlands intressantaste parti både här hemma och utomlands. 

Regeringspartierna håller enligt Soini däremot ihop bara på grund av målsättningen att fortsättta med EU-stödpaketen.

Sedan gick Soini in på EU-valet.

– Jag har gett Sannfinländarna och politiken mitt allt. Tyvärr kan politiken inte ge mig allt. Det beslut jag har fattat är partipolitiskt.

– Jag väljer Finland och hemmet som den plats jag vill gå till efter jobbet. Det andra alternativet, att efter arbetsdagen ha en Ikea-möblerad lägenhet i Bryssel att gå till blev på silverplats, meddelade Soini.

Beskedet om att Soini inte ställer upp i EU-valet fick nästan taket att rämna i Joensuu-Areena, så öronbedövande var jublet.

Lätt var beslutet ändå inte. Soini konstaterade nämligen att den lockande karriären som en  ledande europeisk EU-kritiker nu aldrig kommer att bli verklighet.

Soini berörde också flyktigt hatretoriken.

– Hatretorik hör inte hemma i den finländska diskussionskulturen. Det gör däremot yttrandefriheten. Sårande och hotfulla ord hör inte hemma i en demokratisk diskussion. Själv har jag under min politiska karriär utsatts för fyra mordhot och fått en god portion undermålig feedback.

Senast kom det slaget av feedback då Soini i Paris deltog i en demonstration mot samkönade äktenskap.

– Jag är för att äktenskap sluts mellan man och kvinna. För endel tycks det i dag vara för mycket, suckade Soini.