Trots att partikongressen inte har någon talan i frågan om Timo Soini ska åka till Bryssel eller inte är det partiordförandens eventuella sits i Europaparlamentet som får mest uppmärksamhet inför helgen. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen.

Soini varnar för cirkusfasoner

De sannfinländska gräsrötterna måste förstå att uppföra sig på partikongressen, annars ändras reglerna, förmanar Timo Soini.

När Sannfinländarna samlas till kongress i Joensuu är Timo Soinis beslut att åka eller inte åka till Bryssel det som tilldrar sig den största uppmärksamheten, även om partikongressen inget har att säga till om beträffande det avgörandet.

En fråga som många i partiets toppskift också funderat på är det faktum att Sannfinländarnas kongress är Finlands näst största partikongress. 1 234 partiaktivister har förhandsanmält sig och fler sannfinländare än så väntas anlända till Joensuu.

Bara Centerns kongresser är större. På dem har man kunnat räkna med över 3 000 deltagare. Om dem har det sagts att de är exempel på verklig partidemokrati eftersom toppskiktet aldrig har lyckats styra utgången, det må sedan ha gällt valet av presidentkandidat eller partiordförande.

Personval dominerar
  • Sannfinländarna håller sin tionde partikongress i Joensuu i dag och i morgon.
  • Kongressen återväljer Timo Soini som partiordförande.
  • I dag vid middagstid meddelar Soini om han ställer upp i EU-valet.
  • Om partisekreterarposten blir det omröstning. Tio kandidater har anmält sig villiga att ta över efter Ossi Sandvik.
  • Också om de tre vice ordförandeposterna råder hård konkurrens.
  • På söndag diskuterar kongressen partiets EU-valprogram.

Inget myglande

Sannfinländarnas kongress är enligt partiarbetaren Matti Putkonen ännu mer demokratisk eftersom varje partimedlem som betalat medlemsavgift i två år har rätt att delta som fullvärdig delegat.

– I andra partier förhandlar partidistriktens ledare om vem som ska väljas. Systemet med direkt medlemskap är en garanti för att dylikt myglande inte kan ske på Sannfinländarnas kongress. Demokratin i ordets verkliga mening förverkligas, skriver Putkonen inför partikongressen.

Det är alltså fritt fram för varje partimedlem som är hugad att ta sig till kongressen, medan andra partier håller sig med system där lokalavdelningarna utser delegaterna.

Reglerna gjordes upp när Sannfinländarna var ett pyttelitet parti med få medlemmar, varav en del dessutom inte öppet ville flagga med sin partitillhörighet. Då kunde partiledningen hålla koll på skarorna.

Skrällsegern 2011 försatte partiet i en helt ny situation. Nya medlemmar har strömmat till och risken finns att kongressen urartar till rena cirkusen, med delegater som håller låda om allt mellan himmel och jord, som tvingar fram omröstningar och som med minimalt stöd anmäler intresse för olika uppdrag.

Visitkort

I partiorganet Perussuomalainen-lehti varnar partiordförande Timo Soini för det här.

– Partikongressdelegaternas uppgift är att garantera att mötet inte blir en cirkusföreställning. Partikongressen är Sannfinländarnas visitkort, skriver Soini.

Han antydde också att det kan bli aktuellt att ändra reglerna om kongressen urartar till en omröstningsruljans.

Också Putkonen betonar kongressdelegaternas ansvar och påpekar att ingen återvändo till flydda tider finns, då vem som helst kunde uppenbara sig på kongressplatsen och tåga in i mötessalen efter att ha betalt medlemsavgiften.

– Sannfinländarna kommer sannolikt att ha över 10 000 medlemmar vid årsskiftet. I ljuset av de här siffrorna förstår vem som helst att vi inte kan ha det som tidigare, menar han.

Putkonen siar också om kommande tider då Sannfinländarna är statsministerparti och över tretusen delegater trängs på partikongressen 2015.

– Partikongressen i Joensuu är en generalrepetition för kongressen 2015, skriver Putkonen.