Foto: Lehtikuva / Mikko Stig

Unga söker jobb i gamla kolonier

Ungdomsarbetslösheten inom EU ska tacklas med åtta miljarder euro, det beslöt EU-ländernas stats- och regeringschefer natten till i går. Den pågående bankkrisen fortsätter att överskugga toppmötet i Bryssel.

När EU-ledarna på torsdag och fredag träffades i Bryssel var det ekonomin som var det hetaste samtalsämnet. På agendan fanns ämnen som hur man ska skapa fler jobb, förbättra konkurrensen och öka tillväxten. Ett av de mer praktiska resultaten var den större summan pengar som öronmärks för att tackla ungdomsarbetslösheten.

– Förutom de sex miljarder vi reserverade i februari kommer det att finnas avsevärt mer tillgängligt för initiativet mot ungdomsarbetslöshet – enligt planen minst åtta miljarder euro totalt. Det här är bra nyheter, sade Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy natten till fredagen.

Tilläggsfinansieringen ska tas från andra delar i budgeten som inte används, och genom att öka flexibiliteten så att pengar kan tas från olika år och olika områden. Stödpaketet ska vara i bruk från och med januari 2014.

Summan som nu kommer att öronmärkas för att få bukt med ungdomsarbetslösheten är en del av den nya långtidsbudget för 2014-2020 som EU-ledarna stakat fram. Pengarna för ungdomsarbetslösheten ska däremot användas redan under de två följande åren, specifikt i länder där ungdomsarbetslösheten ligger över 25 procent.

Finska europaparlamentariker tveksamma

Beslutet att öka summan från sex till åtta miljoner togs emot med positiva förtecken när europaparlamentarikerna Sari Essayah (KD, EPP), Liisa Jaakonsaari (SDP, S&D) och Anneli Jäätteenmäki (C, ALDE) i går morse bjöd pressen på kaffe. Men alla var inte imponerade av toppmötets förslag.

– Jämfört med stödet till bankerna är det här bara småslantar, sade Liisa Jaakonsaari.

Jaakonsaari efterlyser en bättre rörlighet inom arbetsmarknaden i EU, då arbetslösheten varierar stort beroende på regionen– och poängterade att många Spanjorer och Portugiser nu reser till sina gamla kolonier för att hitta jobb.

– 200 000 portugisiska unga har åkt till Brasilien efter jobb, det är väldigt mycket. När också vi här i Finland har problem med ungdomsarbetslöshet så är läget ännu värre i länder med större strukturella problem, sade Sari Essayah.

Enligt siffror från Eurostat ligger antalet 15–24-åringar som saknar jobb på 23.5 procent. Siffrorna baserar sig på den arbetsföra befolkningen. Bland de värst drabbade finns länder som Grekland och Spanien, som har en ungdomsarbetslöshet på kring 55 procent om man ser på den arbetsföra befolkningen. Det är de länderna som stödet i första hand riktas till.

EU vill också införa en ungdomsgaranti som ska se till att under 25-åriga arbetslösa inom fyra månader ska erbjudas ett jobb, en praktikplats eller en lärlingsutbildning.

– Man kan avbryta en arbetslöshet med en ungdomsgaranti, men den skapar inte jobb, sade Jaakonsaari och poängterade att det här nu är den första generationen efter att EU grundats som söker sig bort för att hitta arbete.

Hur ser ni på säkerhetsläget inom EU med tanke på ungdomsarbetslösheten?

– Det här är en verkligt oroväckande situation. Tidigare varnade man Egypten för deras stora antal arbetslösa, nu är det vi som här börjar ha stora mängder arbetslösa, sade Jäättenmäki och syftade på oroligheterna i Egypten.

Både Jäättenmäki och Jaakonsaari ser det som ett sunt fenomen att ungdomar tagit till gatorna för att protestera mot det försämrade ekonomiska läget.

– Om man inte har några andra möjligheter så är det helt normalt, värre skulle det vara om de inte skulle göra det, konstaterade Jäättenmäki.

Källor: Europeiska rådet, Reuters, TT, SR