Foto: Lehtikuva / Iivo Lindqvist

Varning för kraftiga åskskurar

Det har blixtrat till över 27 000 gånger i dag.

Under en vanlig junimånad blixtrar det 35 000 gånger. Men variationen är stor och inga rekord är nära att slås: under de värsta blixtdagarna har det förekommit 40 000 blixtar om dagen.

Mest har det i dag blixtrat på axeln Lahtis–Karleby.

I västra Finland väntas åskstormen lugna ner sig under de närmaste timmarna. I öster kan åskan hålla på ända in på småtimmarna.

Meteorologiska institutet utfärdade tidigare under dagen en varning för kraftiga åskskurar  i Mellersta Finland, Södra och Mellersta Österbotten.

Ingen har skadats

Åskväder och blixtar har orsakat en hel del jobb för brandkåren i de västra delarna av landet på morgonen och förmiddagen. Så vitt man vet har ingen människa skadats.

Cirka 25 000 kunder är utan el i Birkaland, Tavastland, Österbotten och Mellersta Finland.

Tågtrafiken mellan Riihimäki och Lahtis har ersatts av bussar efter att träd fallit över järnvägsspåret i stormen. Trafikverket uppskattar att det tar hela dagen att reparera skadan.

Ett småhus i Laihela i Österbotten antändes av en blixt och fick stora brandskador i morse. I Kronoby i Österbotten började innertaket i en byggnad brinna på grund av blixtnedslag.

På en såg i Parkano i Birkaland misstänker man att ett blixtnedslag är orsaken till att elden kom lös i en sågspånssilo.

I morse fick brandkåren rycka ut för att släcka en blixtorsakad eldsvåda i ett småhus i Björneborg.

Artikeln har uppdaterats.