Fler fångar från Finland till Estland

Estniska fångar i Finland kommer allt oftare att avtjäna sitt straff i Estland och tvärtom när EU-fördraget om överföring av fångar införs i nationell lagstiftning.

Antalet fångar som överförs till Estland kan mångdubblas när länderna inför EU-fördraget om överföring av fångar i sin nationella lagstiftning.

För närvarande omfattas 13 EU-länder av fördraget.

Med stöd av en Europarådskonvention överförs numera några få fångar per år till Estland. Orsaken till att de hittills varit så få är att överföringarna kräver långa handläggningstider. Byråkratin tar minst ett år.

Juristen Katja Dogovic vid Brottspåföljdsmyndigheten säger att fångöverföringarna kan öka avsevärt när EU-fördraget införs i Estland. Eventuellt sker det redan i början av nästa år.

EU-fördraget snabbar upp handläggningen eftersom beslut ska fattas inom 90 dagar. När beslutet har fattats ska överföringen ske inom 30 dagar.

– Utgångspunkten är att ett land inte kan vägra ta hand om en medborgare ifall denna även är bosatt i landet och om det återstår minst ett halvår av straffet, säger Dogovic.

Överföring kommer i fråga främst när det handlar om långa straff. Sådana utmäts bland annat för grovt narkotikabrott. I Finland finns det 42 estländska fångar som avtjänar över ett halvt år långa straff. Sammanlagt finns det i Finland det närmare 150 estländska fångar. Hälften av dem är rannsakningsfångar.

De ryska fångarna utgör den näst största gruppen. Fångöverföringar till Ryssland brukar inte ske, eftersom sådan kräver fångens medgivande.

EU-fördraget om överföring av fångar leder sannolikt till minskade kostnader för finska staten, eftersom de fångar som överförs till Finland är färre än de som överförs från landet. En fånge kostar staten cirka 200 euro per dag.