Foto: Lehtikuva / Pekka Sakki

Vuxna med narkolepsi får ersättning under hela livet

I maj kom det fram att också vuxna blivit sjuka av svininfluensavaccinet Pandemrix. Av de insjuknade har 16 fått ett positivt besked om ersättning för sjukdomen, uppger Läkemedelsskadeförsäkringspoolen.

I de andra ansökningarna fattades det uppgifter och de ska kompletteras.

– Utifrån dokumenten var dessa 16 klara fall, säger chefen Asko Nio.

Nio säger att de insjuknade vuxna verkar klara sig bättre i livet än unga och barn som blivit sjuka. Flera av de vuxna som fått vaccinet har redan avslutat sina studier och är i arbetslivet.

– Bland dessa 20–64-åringar finns inte många som är oförmögna att arbeta, säger Nio.

I det här skedet har ersättningar betalats för tillfälliga eller bestående men. Vuxna kan också ersättas för uteblivna inkomster och läkarkostnader kompenseras mot kvitton. Ersättningar betalas ut under hela livet.

Det viktigaste kravet för att få kompensation är att narkolepsisymtomen börjat inom åtta månader efter att man vaccinerat sig. Storleken på ersättningen har bestämts på samma grunder som för barn och unga.

För att skydda patienterna vill Nio inte berätta hur stora summor det är frågan om.

Redan 40 ansökningar

Försäkringspoolen har redan tagit emot 40 narkolepsiansökningar och mer kan komma in. Inga negativa beslut har fattats.

De vuxnas narkolepsifall behandlades på nytt sedan det visat sig att vuxna som fått Pandemrix-vaccinet löpte en fem gånger större risk att insjukna i narkolepsi än personer som inte fått vaccinet. Risken ökade speciellt hos 20–40 åringar men enstaka insjuknade finns ända upp till 60-årsåldern.

En internationell forskargrupp utreder varför vaccinet orsakade narkolepsi.