Foto: Colourbox

Texas förbereder 500:e avrättningen

Myndigheterna i Texas förbereder delstatens 500:e avrättning sedan 1982 — samtidigt som bruket av dödsstraffet blivit allt ovanligare i USA: Från 71 avrättade 2002 har antalet sjunkit till 43 i fjol.

Även Texas, ledaren av USA:s dödsliga, tar livet av allt färre människor: 33 för elva år sedan och 13 förra året. Under de sex första månaderna i år har Texas avrättat sju människor.

På onsdag kan Kimberly McCarthy, 52 år, bli den åttonde som mister livet med en spruta i Huntsvillefängelset, där Texas genomför sina avrättningar — om inte en benådning räddar henne i sista minuten. 2012 fick hon avslag på en vädjan och hon kan bli den första kvinnan som avrättas i USA sedan 2010, skriver Huffington Post.

McCarthy är dömd till döden för mordet på sin granne, den 71-åriga pensionerade collegeprofessorn Dorothy Booth, 1997.

1 336 sedan 1976

Sedan landets högsta domstol avbröt ett moratorium 1976 och åter tillät dödsstraffet har 1 336 avrättats i USA, av dessa långt mer än en tredjedel i Texas.

- Vi verkställer bara domstolsorder. Det är vår plikt, säger Jason Clark vid Texas straffmyndighet om det som väntar Kimberly McCarthy.

Tvåa i USA:s dödsliga är Virginia med 110 avrättningar följt av Oklahoma med 104, Florida med 77, Missouri med 68 och Alabama med 55.

Oskyldiga riskerar dö

När dödsstraffet åter blev tillåtet satt 420 människor i USA:s dödsceller. I år väntar 3 125 människor där. De är dock färre än för 13 år sedan, 3 593, helt enkelt för att allt färre dödsdomar utfärdas.

Den kanske viktigaste faktorn som motarbetar dödsstraffet är risken för att en oskyldig människa dör.

Över 140 dödsdömda har hittills återfått friheten sedan deras oskuld stått klar, ofta med hjälp av DNA-test.

Kostnaden för dödsstraffet är ett annat viktigt skäl; det är mycket dyrt. Kritikerna som anser att det inte hör hemma i vår tid blir dessutom allt fler.

Förlorade år

En som väntade i år efter år på döden, fast han var oskyldig, är Anthony Graves. Han undgick den hårfint två gånger under 16 år i dödscellen, innan han fick lämna fängelset som en fri man 2010. Då hade en meddömd inför sin avrättning erkänt att han lögnaktigt pekat ut Graves.

- Ingen kan ge mig eller mina barn tillbaka de åren, säger Graves.

Men trots allt och trots att fler delstater avskaffat dödsstraffet, Maryland blev i år den 18:e, så har det fortfarande ett starkt stöd i USA. 63 procent svarade nyligen Gallupinstitutet att de vill ha det kvar.

Fakta: Dödsstraff runtom i världen

- 58 länder i världen utfärdade dödsdomar 2012 enligt Amnesty International men långt ifrån alla verkställer straffet.
- 2012 toppade Kina världens dödsliga. Sedan följde Iran, Irak Saudiarabien, USA och Jemen, rapporterade Amnesty i april i år.
- USA och Japan anses vara de enda av världens demokratier som tillämpar dödsstraffet.
- 21 av de länder som har dödsstraffet verkställde tillsammans 682 avrättningar i fjol.
- Men statistiken omfattar inte de tusentals avrättningar som Kina beräknas genomföra enligt Amnesty.

Källa: Amnesty International (TT)