I år är det studerande som står på scenen när Skärgårdsteatern åker på turné. En lärorik upplevelse, tycker Elisa Makarevitch och Tom Rejström. Foto: Leif Weckström

"Det här är en fräsch fars"

Tolv skådespelarstuderande fungerar som besättning när Skärgårdsteatern lättar ankar i år.

Dario Fos fars Sjunde budet – Stjäl mindre är pjäsen som Skärgårdsteatern sätter upp i år.

– Vi ville ha en fars, men vi var inte så förtjusta i till exempel Cooneys sängkammarfarser. Det här är en ganska fräsch fars, en politisk fars, konstaterar Tom Rejström, som studerar vid Teaterhögskolan och är en av skådespelarna på scenen.

Pjäsen tillkom under det politiska året 1968 och skildrar en tid då begrepp som revolution och folkrörelse var brännande. En del bearbetning har gänget fått göra.

– Vår version är fräsch också för att vi inte lagt något särskilt fokus på vilket kön rollerna har när vi delat ut dem, säger Elisa Makarevitch.

Vartannat år turnerar Skärgårdsteatern med skådespelarproffs, vartannat år står studerande på scenen vilket gäller för årets uppsättning.

– Farsen sammanfattar så mycket av det man lärt sig om skådespelarhantverket, om riktningar, impulser och tempo, säger Rejström.

Men studerandena får också pröva på turnélivet och allt som en produktion för med sig när de besöker skärgårdskommuner med båten M/S Sälö.

– Frågor som sysselsätter oss nu är om vi kan transportera scenografin med traktor! Det handlar alltså inte bara om det konstnärliga, utan också om superpraktiska frågor, säger Makarevitch.

En i besättningen är däremot gammal i gamet. Uppsättningen regisseras av Dick Idman som inte bara är professor vid Teaterhögskolan utan den som varit med om flest turer med Skärgårdsteatern.

– Det här blir Skärgårdsteaterns 37:e produktion. Man kan kalla teatern för en institution som saknar institutionella medel. Det är riktig fattigmansteater som vi gör.

Sjunde budet – Stjäl mindre har premiär i Spjutsund i Sibbo 25.6.